‘Pony’ Tiger Roll favoriet Grand National na onverwachte zege laatste editie

‘Pony’ Tiger Roll favoriet Grand National na onverwachte zege laatste editie

Grand National

Vorig jaar ging de Grand National, de bekendste en grootste paardenrace van het jaar, door de Corona niet door. Gelukkig kan het evenement dit jaar wel plaatsvinden. Zaterdag 10 april strijden de beste vobloeds in de meest prestigieuze steeplechase ter wereld op de renbaan van Aintree vlakbij het Britse Liverpool. In 2019 was Tiger Roll de onverwachte winnaar. Ook dit jaar doet hij weer mee en nu is hij top favoriet.

Indrukwekkend

Het is een indrukweekend gezicht, de hindernissen op de renbaan Aintree, die de jockeys en hun volbloeds moeten nemen.  Het is de zwaarste race ter wereld en er wordt een grote inspanning van de paarden gevraagd. De paarden die meedoen zijn ware topatleten. De deelnemende volbloeds hebben vaak formaat en zijn lang gelijnd. Tot daar in 2019 Tiger Roll was. Tiger Roll is kort, slank en klein. Een pony vergeleken bij zijn concurrenten, maar toch bleef hij iedereen voor en won hij de race. Als een tijger liep hij de race uit en ging hij vol voor de zege met zijn jockey Davy Russel.

Uitdaging

Omdat hij zo klein is was de afstand van bijna zeven kilometer wel een uitdaging, toch finishte Tiger Roll als eerste. “Zo’n paard als hij is op goede dagen goud waard”, reageerde zijn trainer Elliot Gordon enthousiast na zijn zege in 2019. In de race liet hij 37 paarden achter zich en won daarmee de hoofdprijs van maar liefst €577.000. De totale prijzenpot bevat bijna 1,5 miljoen euro. In 2019 had niemand verwacht dat Tiger Roll de Grand National zou winnen. Voor de komende editie van de Grand National in april staat hij als top favoriet te boek.

30 heggen

De Grand National is een driedaags evenement dat jaarlijks wordt gehouden op de renbaan Aintree vlakbij het Britse Liverpool. Het is een race met een lange geschiedenis, die in 1839 voor het eerst officieel van start ging. Het is de meest prestigieuze steeplechase van het jaar en wordt door ruim 600 miljoen mensen wereldwijd bekeken. De race is voor paarden van zes jaar of ouder en er wordt met handicap gereden, zodat het gewicht gelijk is. Over een lengte van bijna zeven kilometer moeten 30 heggen gesprongen worden. De race gaat over twee ronden. In iedere ronde zijn zestien heggen. Twee hindernissen worden maar één keer gesprongen; The Chair en The Water Jump. De hoogste hindernis is 1.50m hoog.

Red Rum

Het meest succesvolle paard ooit op de Grand National was Red Rum. Red Rum was het enige paard dat de Grand National drie keer won. Dat was in 1973, 1974 en in 1977. In 1976 en 1975 werd hij tweede.

Lees hier meer over de Grand National.

Bron: De Hoefslag

Reacties