Pony Smokey helpt zieke kinderen en ouderen: “Het is confronterend, maar heel...

Pony Smokey helpt zieke kinderen en ouderen: “Het is confronterend, maar heel dankbaar”

0 1197
SmokeyHelpt

SmokeyHelpt is een initiatief van Dennis Versteeg en zijn vriendin Priscilla Vranken. Samen met hun pony’s Smokey en Dalton gaan zij langs bij ziekenhuizen, verzorgingscentra, revalidatiecentra en andere instellingen. De pony’s toveren bij zieke kinderen en bij ouderen weer een lach op het gezicht.

Overlevingskans 10%

Smokey was in september 2016 zes maanden oud toen hij zijn moeder verloor in een stalbrand. “Ik was met een vriend op vakantie in Drenthe”, begint Versteeg zijn bijzondere verhaal. “We hebben interesse in de brandweer en zagen dat er een grote brand in de buurt was, daar gingen we kijken. De brandweer kwam tot de conclusie dat er nog een levende warmtebron in de stal zat. Ze zijn naar binnen gegaan en daar bleek Smokey te liggen. Hij was in zijn nek verbrand, zijn longen waren deels kapot, hij had 41 graden koorts en was heel erg ziek. Zijn overlevingskans was slechts 10% en zijn eigenaren wilden hem in laten slapen. Ik had hem in zijn ogen gekeken toen hij in de armen van de brandweer naar buiten werd gedragen, dat beeld liet me niet los. De eigenaren hebben toen afstand gedaan en Smokey is met ons achter in de auto meegegaan naar huis.”

Carnavalsoptocht

Versteeg wist eigenlijk niets van paarden toen hij aan het avontuur begon, zijn vriendin gelukkig wel. Het revalidatieproces van Smokey bleek intensief, hij heeft anderhalf jaar moeten revalideren. “Toen hij twee jaar was ging het goed met hem, ik ging met hem wandelen en nam hem een keer mee naar een carnavalsoptocht. Hij was nergens bang voor, de wagens boeiden hem niet, de muziek boeide hem niet en hij was erg enthousiast bij de kinderen. Omdat ik zelf een hulpverleningsachtergrond heb, ben ik daarna het ziekenhuis in Heerlen gaan benaderen. Dit om langs te gaan bij zieke kinderen.”

Mooi om te zien

Na het ziekenhuisbezoek in Heerlen, was het idee voor SmokeyHelpt geboren. “Het was zo mooi om te zien wat dat losmaakt. Dit is zo belangrijk voor zieke kinderen en daarom is SmokeyHelpt ontstaan, dat loopt nu helemaal uit de hand met heel veel aanvragen. We doen alles op vrijwillige basis en werken fulltime, op onze vrije dagen doen we dit. We komen veel in Limburg, maar zijn bijvoorbeeld ook in Zeeland en op Texel geweest. Naast zieke kinderen, bezoeken we heel veel verzorgingstehuizen. Het is prachtig om te zien wat voor herinneringen demente ouderen naar boven halen. Er is nu heel veel vraag naar Smokey vanuit verzorgingstehuizen.”

Nooit dwingen

Vanwege het succes van Smokey, en zodat hij niet meer alleen is, kochten Versteeg en Vranken de pony Dalton. “Die was mensenschuw in het begin, je kon eigenlijk niks met hem. Binnen vier maanden is hij bij ons zo erg veranderd dat hij mee op bezoek kon. Hij heeft veel van Smokey geleerd, die kijkt nergens naar. Hij loopt over matten heen, gaat liften in en kan traplopen naar beneden. Mocht er dan iets gebeuren waardoor een lift het niet meer doet, krijg ik hem toch beneden. Het is belangrijk voor ons om de pony’s nooit te dwingen, maar ze te vragen om iets te doen. We helpen ze vertrouwen te winnen.”

Confronterend

De steun die zieke kinderen halen uit de pony’s is uniek. “Het is supermooi om te zien dat ze even vergeten dat ze ziek zijn. De pony’s voelen perfect aan hoe ver ze kunnen gaan; als iemand heel ziek is, dan zijn ze heel rustig. Je ziet de kinderen opleven en sommige kinderen hangen de pony’s na 2,5 uur om de nek omdat ze niet meer willen dat ze weggaan. Bij de ouderen komen veel herinneringen van vroeger naar boven. Het is bijzonder om te horen dat iemand al maanden zijn bed niet meer uit ging en dan ineens zijn bed uit komt om onze pony’s te zien. Helaas zijn er ook mindere dingen, zo komen we elke drie maanden bij een hospice. De mensen die we drie maanden eerder zagen, zijn dan meestal overleden. We kregen ook eens een donatie met de tekst erbij dat de moeder van de donateur dankzij ons een mooie laatste dag had gehad. Ter herinnering delen we foto’s uit en ze was die nacht in haar slaap overleden met de foto in haar handen. Het is heel confronterend, maar de familie en de personen zelf zijn zo dankbaar. Er zit ontzettend veel emotie bij.”

Eer

SmokeyHelpt draait op één hoofdsponsor en donaties. “We kunnen niet al ons privégeld erin blijven stoppen, daarom doen we sinds vorig jaar ook bijvoorbeeld communies om een extraatje binnen te halen. Dit kan de kosten voor het bezoeken van ziekenhuizen en verzorgingstehuizen dekken. Mijn vriendin moet altijd een dag vrij nemen, we hebben een trailer aangeschaft en maken natuurlijk veel reiskosten. Met een trailer de boot op naar Texel is niet goedkoop, maar we doen het voor die mensen. Gevraagd worden vanuit Texel is een eer, dan gaan we dat gewoon doen, ondanks het financiële plaatje.”

Klik hier voor meer informatie, foto’s en de mogelijkheid om SmokeyHelpt te steunen.

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Reacties