Poll: Wat doe jij als je afscheid moet nemen van je paard

Poll: Wat doe jij als je afscheid moet nemen van je paard

0 4894

Het is iets waar we liever niet over nadenken. Maar vroeger of later komt het moment dat je echt definitief afscheid moet nemen van je paard. Dat hij echt niet verder kan leven. Door ziekte al dan niet in combinatie met ouderdom.

Proces

Soms is de situatie zo acuut, bijvoorbeeld bij koliek, dat je paard thuis of bij de kliniek van de dierenarts geëuthanaseerd moet worden. Dan is er geen sprake van een keuze hoe je afscheid van je paard wilt nemen. Heel dikwijls gaat het om een proces. Je paard heeft een blessure, waar hij blijvend pijn aan heeft. Of je paard komt op hoge leeftijd en valt terug in conditie. De meeste paarden sterven geen natuurlijk dood in hun stal. Het is aan de eigenaar om het moment van afscheid te bepalen. Vaak een enorm moeilijke beslissing.

Euthanasie

Zeker zo moeilijk is de keuze van de manier van afscheid nemen. Veel eigenaren kiezen ervoor een paard door de dierenarts te laten euthanaseren. Idealiter gebeurt dat in de thuisomgeving van het paard. Maar het komt ook voor dat het paard naar de kliniek moet, waarna euthanasie plaats vindt. Vaak is het een manier waarop paarden rustig en vredig inslapen. Maar uit de praktijk hoor je ook verhalen dat een paard – van nature een vluchtdier- zich verzet tegen het slaapmiddel en het euthanaseren allesbehalve rustig en vredig is.

Slager

Een andere mogelijkheid is je paard zelf naar de slager in de buurt te brengen en hem daar direct ter plekke af te laten maken. Een snelle en rigoureuze methode. Eenmaal gebeurd, is het paard dood en het verhaal klaar. Een naar idee kan zijn dat hij dan geslacht en daarna opgegeten wordt. Het paard levert in dit geval nog wel wat op, al zijn er paardeneigenaren die die opbrengst liever aan een goed doel schenken.

Italië of Roemenië

En dan is er nog een categorie paardenhouders die het liever uitbesteedt. Die bellen een handelaar die het ‘vuile werk’ op mag knappen. In zo’n geval is het maar de vraag wat er met zo’n paard gebeurd. Mensen die dit van plan zijn, zouden eigenlijk binnenkort één van de paardenmarkten eens moeten bezoeken in Hedel of Zuidlaren. Daar kom je dit soort afgedankte paarden nogal eens tegen. Ze worden in alle vroegte van de markt verkocht aan de handel richting Italië of Roemenië, waar paardenvlees eten de gewoonste zaak van de wereld is.  Vertrekken aan het einde van de marktdag naar een verzamelpunt om zodra alle papieren op orde te zijn, hun laatste lange en vermoeiende reis naar een ver land te maken en daar geslacht te worden.

Zonder een oordeel te vellen over de manier van afscheid waarvoor jij kiest, willen we in deze poll vragen hoe jij hier tegenover staat:

Vroeger of later komt het moment van afscheid nemen van je paard. Waar kies jij voor?

Bekijk stemmen

Laden ... Laden ...

Bron: Hoefslag

Foto: Remco Veurink

 

Reacties