Politie pakt 66 verdachten op in paardenvleesschandaal

Politie pakt 66 verdachten op in paardenvleesschandaal

0 1251

De Spaanse politie heeft, onder leiding van Europol, een criminele organisatie ontmanteld die paardenvlees verhandelde dat ongeschikt was voor humane consumptie. In totaal zijn er 66 arrestaties verricht, waarvan 65 in Spanje. In België werd de Nederlandse hoofdverdachte Jan Fasen weer opgepakt. 

Bij de Spaanse operatie waren ook de autoriteiten van België, Frankrijk, Italië, Portugal, Roemenië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk betrokken.

De 65 arrestanten worden verdacht van dierenmishandeling, valsheid in geschriften, belemmering van de rechtsgang, misdaden tegen de volksgezondheid, witwassen en lid zijn van een criminele organisatie.

Niet geschikt, wel geslacht

In de zomer van 2016 ontdekte de Spaanse politie onregelmatigheden in handel in paardenvlees. De politie ontdekte dat te oude paarden, paarden in een slechte conditie, of paarden die volgens hun paspoort ‘niet geschikt’ waren voor humane consumptie toch geslacht werden in twee Spaanse slachthuizen.

De paarden waren afkomstig uit Portugal en Noord-Spanje en hun vlees werd in een speciale fabriek verwerkt en vervolgend naar België vervoerd. Vanuit België werd het vlees dan weer geëxporteerd naar derde landen.

Chips en paspoorten ‘aangepast’

De criminele organisatie vervalste de identificatie van de paarden door de microchips en paspoorten aan te passen.

Gedurende het onderzoek ontdekte de Spaanse politie dat de Nederlandse zakenman Jan Fasen, die ook al gelieerd was aan de fraude met Iers paardenvlees in 2013, ook in deze fraudezaak betrokken is. Vanuit Alicante leidde hij de organisatie en hij had stromannen in ieder bij de fraudezaak betrokken land.

Al in april dit jaar werd Fasen opgepakt in België, alhoewel media er toen nog van uitgingen dat Faasen in Spanje was gearresteerd.

Lees hier het gehele persbericht van Europol, met foto’s vanuit het Spaanse slachthuis. Sommige lezers kunnen deze beelden als schokkend ervaren.

Reacties