Pieter Wiersinga: ‘Ik denk dat de nieuwe FEI commissie goed is’

Pieter Wiersinga: ‘Ik denk dat de nieuwe FEI commissie goed is’

Endurance
© DigiShots

De FEI kondigt aan dat er een nieuwe, tijdelijke commissie voor de endurance opgezet wordt. De commissie gaat proberen om de endurance sport weer goed op de kaart te zetten en om de sport weer terug naar zijn roots te brengen.

Pieter Wiersinga

De nieuwe voorzitter wordt de Britse dierenarts Sarah Coombs. Eén van de leden van nieuwe commissie is de Nederlandse chef d’equipe Pieter Wiersinga. ‘Ik heb de afgelopen tijd wel opmerkingen richting de FEI laten vallen als “waar draait de sport nu écht om?” en “is dit wat we willen?”. Ik wil heel graag de sport weer terug brengen naar waar het was en ik denk dat dat ook kan. Ik sta achter het doel van deze commissie en ik hoop dat we ons doel kunnen verwerkelijken,’ vertelt Wiersinga

Andere leden zijn de Saoedi-arabische Tarek Taher, een internationale endurance ruiter, de Amerikaanse Margaret Sleeper, internationale endurance ruiter en daarnaast actief als trainer en dierenarts en de Schotse Tim Parkin, hij zal het wetenschappelijke onderzoek verzorgen. Daarnaast neemt de Canadese Mark Samuel verantwoordelijkheid voor de communicatie tussen de bestaande commissie en de nieuwe, tijdelijke commissie.

‘We hebben meer regels nodig’

De nieuwe commissie wil de endurancesport terugbrengen naar een sport waar het welzijn en het samenwerken van ruiter en paard voorop staat. ‘De endurance sport is veranderd en dat moeten we erkennen, maar de essentie van de sport moet hetzelfde blijven. Wat we nodig hebben zijn regels die meer nadruk leggen op de voltooiing van het evenement, dan op de mentaliteit dat we ‘ten koste van alles willen winnen’. Dit bedreigt onze sport,’ aldus Ingmar de Vos, voorzitter van de FEI.

Beginfase

‘De commissie is nog in zijn beginfase,’ vertelt Wiersinga. ‘Alle leden hebben ingestemd om zijn of haar schouders eronder te steken. We hebben allemaal hetzelfde doel: onze sport verbeteren. We zijn nu bezig om een passende datum en locatie te vinden voor de eerste bijeenkomst. Het is zaak dat we nu zo snel mogelijk van start kunnen gaan en specifieke acties voor deze commissie kunnen opzetten.’

 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Reacties