Phaedra Romana Smit: “Het is bizar dat dit ons gelukt is”

Phaedra Romana Smit: “Het is bizar dat dit ons gelukt is”

0 1301

Toen Phaedra Romana Smit drie jaar geleden voor haar opleiding tot instructrice een paard wilde kopen, kwam ze terecht bij de veertienjarige Vico JB (v. Mermus R). Ondanks dat de ruin er niet al te goed aan toe was, besloot de amazone toch een gok te wagen. Ondertussen vliegen ze klassen door en trainen ze thuis op ZZ-licht niveau.

“Toen ik van mijn ouders het nieuws hoorde dat ik een paard mocht ben ik mijn zoektocht gestart”, blikt Smit terug op het moment dat ze zich aanmeldde voor de instructeursopleiding. “Ik ben Vico minstens tien keer tegengekomen op verkoopsites, maar ik was niet gelijk helemaal weg van hem. Hij was mager en zag er slecht uit, daarnaast was hij ook al wat ouder. Toch reageerde mijn instructrice Melissa Schalkwijk heel positief op de advertentie, zij zag er gelijk een heel goed paard in”.

Spannend

Vico JB bij zijn vorige eigenaar.

De amazone maakte een afspraak met de toenmalige eigenaar en ging samen met haar instructrice langs bij de ruin. “De eerste keer dat ik op hem reed voelde een beetje gek. Vico had geen vet, geen spieren en zijn ribben waren duidelijk zichtbaar. Verder was hij helemaal dof en grijs, het was best heftig. Toch kon mijn instructrice hier heel goed doorheen kijken en was ze er van overtuigd dat het een heel goed paard kon worden. Ik vond het heel spannend om de keuze te moeten maken, want ik hield ook in mijn achterhoofd dat een super duur paard er ook niet in zat. Een eigen paard op zich was al heel wat, dus ik besloot de uitdaging aan te gaan en hem te kopen”.

Intake

Smit vertrouwde op haar instructrice en nam de ruin mee naar huis. “De eerste drie weken heb ik niet gereden en veel bijgevoerd zodat hij wat aan kon komen. Daarna heb ik hem een paar keer gereden op de manege, maar pas toen we veranderden van stal hebben we het rijden echt goed opgebouwd. Bij de intake van de opleiding tot instructeur kreeg ik te horen dat hij wat weinig balans had en erg mager was, maar we zijn wel gewoon aangenomen”.

Tegenslagen

De amazone had niet verwacht dat ze juist met dit paard zo’n goede band zou krijgen. “In het begin was het heel erg wennen voor mij, want hij is heel erg mensgericht en dat was ik niet gewend van manegepony’s. Vico ziet het als het niet goed moet je gaat en gaat dan gelijk tegen je aan lopen duwen en knuffelen. Ondanks dat hij er zo slecht uit zag in het begin en ik niet gelijk overtuigd was, had ik wel verwacht dat hij er weer bovenop zou komen. We hebben echt wel wat tegenslagen gehad, maar ik vertrouw er nu volledig op dat het altijd weer goed komt”.

Ze vervolgt: “We rijden nu Z1 dressuur en L springen, het is bizar dat dit ons gelukt is en dat we hier nu staan. Ik heb er absoluut geen spijt van dat ik niet gelijk een goed sportpaard heb gekocht. Hij heeft mij super veel geleerd wat ik ook weer kan gebruiken in mijn opleiding, daar ben ik hem heel dankbaar voor”.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto’s: Privébezit

Reacties