Petra van Esch scoort met volle broers in Neumünster: “Het werkwillige karakter...

Petra van Esch scoort met volle broers in Neumünster: “Het werkwillige karakter is kenmerkend”

Petra van Esch - Fifty Fifty KNHS Indoorkampioenschappen 2018 © DigiShots

Petra van Esch nam afgelopen weekend met twee paarden deel aan de VR Classics in Neumünster. Met Fifty Fifty (v.Florencio) werd ze twee keer tweede in de internationale Lichte tour, zijn volle broer Fiji bracht ze aan start in de nationale Grand Prix.

Gezellig

Naast de Wereldbeker, stonden er in Neumünster nog veel andere nationale en internationale rubrieken op het programma. Van Esch reed al voor de vierde keer op deze mooie wedstrijd. “Het is een hele gezellige wedstrijd, en ook voor de ruiters is echt het top”, vertelt de amazone uit het Brabantse Gemonde. “Het begint om 8 uur in de ochtend en is ’s avonds om half 12 pas afgelopen. De hele dag is de ring bezet en zijn er weinig pauzes, het echt mooi om te zien. Gisterochtend begon de Grand Prix Special al om 8 uur, maar zelfs toen zat de helft van de tribune vol. Het publiek zit kort op de ring, dus ik kan me voorstellen dat sommige paarden dat moeilijk vinden. Maar het publiek leeft echt met je mee en er is heel veel sfeer. Ik zeg altijd: als je daar rond kunt rijden, dan kunnen ze de hele wereld aan.”

Perfect

Fifty Fifty liep naar een score van 72,647% in de Prix St. George, wat een tweede plek opleverde. Ook in de Inter I-kür op muziek werd de combinatie tweede, dit keer met 74,333%. “De Lichte Tour ging eigenlijk gewoon perfect, het was echt naar mijn zin. Ik ging er met een fijn gevoel naartoe, hij was er thuis echt klaar voor en in de ring liep het zoals ik voor ogen had. Het beeld was heel mooi gedragen en harmonieus. De kür ging ook heel goed, maar daar had ik een kleine hapering na het zigzag appuyement. Fifty weet dan dat hij een fout maakt, en dat vindt hij zelf even spannend. Dat was jammer, maar de rest was het een superfijne proef; voor mijn gevoel zilver met een gouden randje.”

‘Dit is mijn dag’

Meteen na Lichte Tour-kür, startte Van Esch Fiji in de Grand Prix. Hij liep daarin naar een score van 67,867%. “Ik stond vierde, toen er nog zes moesten rijden. Er mochten acht combinaties naar de Special, en de beste rijden natuurlijk op het einde. Ik was bang weer net negende te worden, maar toen maakte de laatste combinatie grote fouten. Ik dacht: ‘dit is toch mijn dag vandaag’. Nadat ik al twee keer tweede was geweest in de Lichte Tour, was deze kwalificatie voor de Special echt een cadeautje.”

Extra eners

Na de achtste plek in de Grand Prix, werd Fiji zesde in de Grand Prix Special met 65,765%. “De Grand Prix was foutloos, ik heb daar niet superveel ervaring in maar ik merk wel dat er nu routine in komt. Het gaat steeds makkelijker. Fiji is beter geworden in zijn piaffe, de passage zou nog iets beter mogen. In de Special was het jammer dat ik dure fouten had in mijn eners. Zowel bij de 15, als bij de 9 wissels, plakte Fiji er zelf nog twee achteraan. Het waren mooie, kaarsrechte series, maar dit kostte wel punten. Van drie jury’s kreeg ik 66 en 67%, van een jury 63 en dat zorgde er wel voor dat de score daalde.”

Werkwillig karakter

De twee broers Fifty Fifty en Fiji hebben nog een bekende volle broer: Van Esch’ voormalige Grand Prix-paard Fido Dido. Op het moment heeft de amazone nog een veelbelovende zesjarige halfzus van Everdale op stal staan. “Qua karakter lijken ze wel op elkaar. Het werkwillige karakter en het altijd voor je doen; dat is wel herkenbaar uit ons lijntje. Ik heb nu met alle drie de volle broers in Neumünster de Lichte Tour gereden, Fifty Fifty moet nu de overstap naar de Grand Prix gaan maken. Aanstaande vrijdag start ik hem in de Inter II, dat wilde ik eigenlijk al eerder doen, maar het ging qua tijd niet. Hij is er klaar voor en ik hoop dat het goed uitpakt, dan zullen we zien wat de toekomst brengt.”

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Reacties