Peter Timmers: “Een bestuursfunctie kan ik iedereen aanraden”

Peter Timmers: “Een bestuursfunctie kan ik iedereen aanraden”

Peter Timmers (rechts) rijkt de prijzen uit op de Brabantse Kampioenschappen

Peter Timmers is al jarenlang actief in het bestuur van KNHS Regio Noord-Brabant, daarnaast is hij voorzitter van KNHS Kring Eindhoven de Kempen. Bijzondere functies in deze tijden van de coronacrisis, maar wel functies waar Timmers veel voldoening uithaalt.

Duidelijkheid

Bij de KNHS Regio Noord-Brabant is Timmers algemeen secretaris. “Tijdens de voorjaarsvergadering heb ik mijn 9 jaar erop zitten”, vertelt hij. “Door het coronavirus hebben we echter de Algemene Ledenvergadering verplaatst naar het najaar, dus blijf ik tot het najaar in het regiobestuur. Brabant liep op het moment van de vergadering voorop met infecties, dus hebben we al vrij snel aangegeven dat we het niet verstandig vonden om deze vergadering door te laten gaan. We hebben overleg gehad met de KNHS en onze vergadering naar het najaar verplaatst, zo brachten we ook een stukje duidelijkheid naar de leden; zij hebben niet hoeven twijfelen om te gaan. Je zag al snel dat ook de kringen en rijverenigingen hun vergaderingen hebben verzet.”

Veel uitdagingen

In de regio Noord-Brabant vinden voorafgaand aan het regiokampioenschap in alle kringen meerdere selecties plaats, deze beginnen normaal in april. ”We vergaderen nu met het bestuur via de mail en via beeldverbinding. Op het moment zijn we volop bezig met het Brabants Kampioenschap. Nu zien we dat een aantal sponsoren zich aan het terugtrekken is, dat betekent dat het voor de vereniging heel moeilijk wordt om financieel quitte te spelen. We denken dat de maatregelen van het RIVM nog verlengd zullen worden, dan wordt het voor ons ook heel moeilijk om selectiewedstrijden te organiseren. Daarbij hebben sommige ruiters nu niet de mogelijkheden om goed door te trainen, ook hen willen we een kans geven. Onze voorkeur is momenteel het skippen van de Brabantse Kampioenschappen en de Hippiade, maar er zijn ook regio’s die deze problemen met selecteren niet hebben. Wij hebben veel meer uitdagingen dan kleine regio’s met een vrije inschrijving.”

Meedenken

Timmers vindt het momenteel vooral belangrijk dat zowel het kring- als het regiobestuur meedenkt met de ruiters. “Ik zou het erg vinden als de kampioenschappen de organiserende vereniging veel geld zouden kosten. We willen meedenken met de verenigingen die het in deze tijd een beetje moeilijk gaan krijgen. Je ziet dat veel organisaties nu al aangeven hun wedstrijden af te gelasten. Het is voor ons als bestuur een drukke periode, ook al gaan veel vergaderingen waarbij ik normaal aanschuif niet door.”

Ruiter van morgen

Een bestuursfunctie vervullen vindt Timmers ontzettend mooi om te doen. “Het is superleuk, ik kan het iedereen aanraden. Het is leuk om in een team te zien dat je dingen kunt bereiken. Ik spreek heel veel mensen, daardoor ga je dingen anders benaderen en vanuit hun standpunt bekijken. Ik heb heel vaak gezien dat bestuursleden blijven teruggrijpen naar vroeger, maar we moeten kijken naar de ruiter van nu en de ruiter van morgen. We kunnen wel vast blijven houden aan de grote concoursen van vroeger, maar ruiters hebben nu andere wensen, andere eisen en andere paarden. Daar kom je alleen achter door wedstrijden te bezoeken en ruiters te spreken. Dan krijg je vanzelf ideeën wat de ruiters willen en hoe wij dat als bestuur moeten aanvliegen. Met veel mensen in gesprek gaan kost veel tijd en energie, maar dat maakt het wel leuk om te doen. Anders blijf je als bestuurder maar vastzitten in het verleden.”

Ondergeschikt belang

Het coronavirus gaat een grote invloed hebben op het komende wedstrijdseizoen. “Het is nu het belangrijkste dat we voorzichtig zijn, zuinig op elkaar zijn en gezond mogen blijven. Wedstrijden zijn nu even van ondergeschikt belang. Op het moment zijn er heel veel dingen, die veel belangrijker zijn dan onze wedstrijden. We mogen blij zijn dat we nog gewoon naar onze paarden mogen om deze te rijden en te verzorgen. Ik wil denken in het halfvolle, niet in het halflege glas”, sluit Timmers af.

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Foto: Privébezit

Reacties