Peter Spahn: “Het is voorgoed voorbij dat het Friese paard als trekpaard...

Peter Spahn: “Het is voorgoed voorbij dat het Friese paard als trekpaard wordt betiteld”

0 445
Marc Peter Spahn - Elias 494 Gothenburg Horse Show 2020 © Digishots

Dinsdag werd bekendgemaakt dat World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) het KFPS heeft geaccepteerd als lid. Daarmee is het Friese paard officieel erkend als sportpaard. Grand Prix-ruiter Peter Spahn geeft aan dat deze erkenning voor iedereen goed is. “Het biedt kansen voor getalenteerde jonge Friese paarden om zich op een internationaal podium te laten zien. Maar bovenal beïnvloedt de sport de afzetmarkt en de interesse in het ras. Dat is voor iedereen met Friese paarden van belang, voor sporters, fokkers, voor iedereen én wereldwijd”, legt hij uit op Phryso.com

Teamprestatie

Het nieuws dat het Friese paard als sportpaard geaccepteerd is bij het WBFSH is vooral een teamprestatie, aldus Peter die met zijn Elias 494 het boegbeeld is van al die mensen die hebben gewerkt aan deze erkenning. “Al 20 jaar zijn veel mensen ermee bezig om ons Friese paard erkend te krijgen als sportpaard. Het is bijzonder prachtig dat het nu ook gelukt is. Het is voorgoed voorbij dat het Friese paard als trekpaard wordt betiteld”. Het biedt mogelijkheden om jonge paarden af te vaardigen naar een wereldkampioenschap, waar ze dan ook een finale mogen rijden, merkt Peter op. “Ook internationaal. Het opent deuren en prikkelt de belangstelling”.

Goed voor de publiciteit

De afgelopen 20 jaar zijn er maar liefst 45 Friese paarden geweest die het tot Grand Prix hebben geschopt en daarmee de weg hebben vrijgemaakt voor deze erkenning. “Het is goed voor de publiciteit van het Friese paard”, aldus Peter die het voorbeeld van de Spaanse paarden aanhaalt. “Die zijn al een aantal jaren erkend. Bekende dressuurruiters uit heel de wereld hebben naast hun warmbloed paard vaak ook een Spaans paard. Nu ook nog een Fries paard!” Met de erkenning zal ook het beoordelen en jureren van de Friese paarden makkelijker gaan, verwacht hij. “Je merkt dat sommige juryleden dat nog moeilijk vinden, het Friese paard is toch een vreemde eend in de bijt”.

Karakter koesteren

De kansen in de hogere dressuur zijn legio, geeft de Grand Prix ruiter aan. “We hebben een paard met een fantastisch karakter. Aan conditie en uithoudingsvermogen kunnen we nog winnen, maar het karakter is onderscheidend”, benadrukt hij. “Een Grand Prix paard wordt niet geboren, hij wordt gereden naar dat niveau, dus hij moet zich laten vormen. Met het werkwillige karakter, gemoedelijk, koel en intelligent hebben Friese paarden een hele grote mentale voorsprong. Het is belangrijk dat we dat in de fokkerij blijven koesteren”.

Bron: Phryso.com

Foto: DigiShots

Reacties