Patrick van der Burgt: “Dit gevoel heb ik nog nooit bij een...

Patrick van der Burgt: “Dit gevoel heb ik nog nooit bij een paard gehad”

Patrick van der Burgt met Novia. Foto: LSVW Fotografie

Omdat Patrick van der Burgt merkte dat zijn vorige paard en hij elkaar niet verder konden brengen, was hij op zoek naar een ander paard. Hij kwam in december Novia tegen, een 1,5-jarige Appaloosa merrie, en was op slag verliefd. De eerste paar maanden gingen echter niet zonder slag of stoot. “Ik vond het wel erg moeilijk. Je hebt net een nieuw paard, maar je begint gelijk met een hoop ellende”, vertelt hij.

Niet aanvullen

Op het moment dat de ruiter op zoek ging naar een tweede paard, had hij een 20-jarige KWPN. “Daar reed ik dressuurmatig mee, sprong ik mee en reed ik vooral veel recreatief. De klik tussen hem en mij was er wel, maar het was voor ons allebei niet voldoende. We konden elkaar helaas niet aanvullen. Daarom ben ik verder gaan kijken via handelssites. Mijn voorkeur ging uit naar een jong paard, zodat ik het paard zelf alles aan kon leren. Ik kwam allerlei paarden tegen vanuit allerlei landen. Ik had net op een PRE uit Spanje gereageerd toen ik de advertentie van Novia tegenkwam. Ze stond hier een half uur vandaan”, vertelt de ruiter.

Foto: LSVW Fotografie

Angstig paard

“Ik dacht dat het geen toeval kon zijn, dus ik heb bijna meteen contact opgenomen. Het eerste contact leek goed, dus ik ben bij haar gaan kijken. Toen ik op de stal aankwam, zag ik gelijk dat ze een vrij schuw en angstig paardje was. Een paard met een gebruiksaanwijzing vind ik wel interessant, dus ik ging heel rustig de schuilstal in. Ze keek me een paar keer aan en kwam toen rustig naar me toe gelopen. Ik kon haar wel aaien, maar kwam niet verder dan haar schoft. Op het moment dat ik daar kwam met mijn hand, zette ze een aantal stappen achteruit. Maar ik wist gelijk toen ik mijn hand op haar hals legde: dit is ze.”

Ongeluk in trailer

Van der Burgt was op slag verliefd op de jonge merrie. Vanwege de weersomstandigheden wilde hij niet met de trailer naar huis rijden, dus sprak hij af dat de eigenaren haar een paar dagen later kwamen brengen. Helaas kwam Novia niet heelhuids aan. “Toen we de trailer opendeden, lag ze met haar hoofd naar de klep toe in een plas bloed in de trailer. Ze was uit haar halster gebroken. Ik dacht: er moet iets gebroken zijn. Dat kon niet anders. We hebben haar zo snel mogelijk op stal gezet en haar gelijk nagekeken. Het belangrijkste vond ik dat ze er was. Dus ik heb de dierenarts erbij gehaald, want ze had drie enorm dikke benen.”

Happen

Ondanks dat Novia gewond was, bleef ze wel fel. “Terwijl de dierenarts bezig was stond ze continu naar mij te happen. Ik vond het op dat moment wel erg moeilijk. Je hebt net een nieuw paard, maar je begint gelijk met een hoop ellende. Daarbij hoopte ik niet dat het haar vertrouwen nog verder zou schaden, doordat er zoveel mensen om haar heen moesten. De dierenarts gaf haar medicatie, die gelukkig aansloeg. Haar benen slonken en haar wonden genazen mooi. Alleen achter bleef haar spronggewricht dik, wat geen goed teken was. De dierenarts keek er nog eens naar, en kon zo op het oog al vertellen dat het waarschijnlijk OCD was. Dus we planden een afspraak in bij de voor een scan.”

Operatie

Uit de scan bleek inderdaad dat Novia een OCD-fragment in haar achterbeen had. Het zat op een vervelende plek, waardoor er ontstekingsweefsel ontstond als ze zou bewegen. “Ik stond met mijn rug tegen de muur, want zo’n operatie is best flink. Gelukkig heb ik het met de dierenarts kunnen regelen en afgelopen week is Novia geopereerd. Ik vond het erg spannend, maar ben vooral blij dat het achter de rug is. Als ze hersteld is wil ik langzaam gaan beginnen met van alles oefenen en haar daarna ook het zadelmak maken. Ik heb zin om vrijheidsdressuur en vrijspringen met haar te gaan doen. Ik merk dat ze het heel leuk vindt om bezig te zijn.”

Sterke band

Foto: LSVW Fotografie

In de paar maanden dat de merrie nu bij Van der Burgt is, veranderde haar karakter volledig. “Ze begint meer en meer naar me toe te trekken. Nadat de dierenarts was geweest, veranderde ze van een gemene merrie naar een lief paard met een gouden karakter. Het voelt allemaal zo vertrouwd met haar. Ondanks de ellende die we nu al mee hebben gemaakt, ben ik blij dat ik haar heb. Het heeft onze band heel sterk gemaakt. Ik ben iedere dag met haar bezig geweest en ging steeds een stapje verder. Toen ik uiteindelijk met de borstel kwam, wist ze niet wat haar overkwam. Ze vond het zó lekker! Nu zijn we ook aan het oefenen met beentjes optillen en ze doet het allemaal heel goed. Ik laat haar het tempo bepalen, dus we gaan zien wat de toekomst ons gaat brengen.”

Ontzettend speciaal

“Novia en ik voelen elkaar heel erg aan. Ik vind dat het beste teamverband begint met tijd en vertrouwen. Als ik op een gegeven moment denk: nu kan ik erop, dan weet ik zeker dat het goed gaat. Wanneer ik op stal aankom zie ik binnen 3 seconden in wat voor bui ze is. Dat vind ik heel apart en dat heb ik nog nooit bij een paard gehad. Vandaar dat ze voor mij ontzettend speciaal is. Ik merk tijdens het loslopen dat ze erg leuk kan lopen. Als het haar ligt, ben ik wel van plan om de dressuur in te gaan. Maar als ik erachter kom dat ze kan springen, of dat ze eventing leuk vindt, dan gaan we dat doen. We gaan veel van elkaar leren de komende tijd, dat weet ik zeker. We doen de dingen echt samen en dat maakt Novia voor mij onvergetelijk”, besluit de ruiter.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: LSVW Fotografie

Reacties