Pascal Uytendaal: “Grissom Z was als jong paard fenomenaal”

Pascal Uytendaal: “Grissom Z was als jong paard fenomenaal”

Pascal Uytendaal

Pascal Uytendaal heeft een goede week achter de rug in de Mediterranean Equestrian Tour in Olivia. Met Bocca (v. Balous Bellini) wist hij de hele week in de top 10 te eindigen en ook met zijn zelfgefokte ruin Grissom Z (v. Grison van den Bisschop) reed de springruiter naar goede resultaten in Spanje.

“De paarden die ik deze week mee heb hebben we al iets langer, maar ze worden normaalgesproken gereden door mijn vriendin Santa Steinberga”, steekt Uytendaal van wal. “Het ging heel lekker. De paarden sprongen goed en ik ben zeker tevreden. Ik heb een stel jonge paarden bij me waar ik fijne proeven mee heb gereden”.

Grissom Z

De tienjarige Grissom Z is gefokt en opgeleid door Uytendaal zelf. “Als jong paard was hij fenomenaal, als zevenjarige is hij iets bang geworden in het parcours. Hij springt altijd veel te hoog. Ik had gehoopt dat dat was minder werd naarmate hij ouder werd, maar hij doet het nog steeds wel een beetje. Het maakt niet uit of er een hindernis van 1.30M of 1.40M staat, hij springt altijd veel te ruim. Hij moet leren om normaler te springen, maar ik weet niet of ik het er nog uit ga krijgen. Ik hoop het wel”, lacht de springruiter. “Hoe meer hij loopt hoe beter het gaat. Het afgelopen jaar hebben we natuurlijk maar weinig gereden. Voor mij was de Sunshine Tour in maart een van de laatste concoursen, ik hoop dat we nu een beetje aan de gang kunnen blijven”.

De schimmel liet zich zaterdag goed zien in de 1.30M Gold 1-rubriek. “Grissom sprong afgelopen week erg fijn. Hij is mee om weer op te bouwen en dat pakt hij erg goed aan. Gister hebben we een fijne proef gereden waarbij we nog op de vijfde plek wisten te eindigen”.

Veel potentie

Uytendaal kwam deze week twee keer aan de start met de vijfjarige Nero Z (v. Numero Uno). “Beide rondjes waren foutloos en zijn we geplaatst. Hij sprong heel fijn en ik denk dat dit een goed paard is voor het hogere werk. Het is de bedoeling dat we Nero hier wat langer houden. Hij loopt op dit moment drie weken in Oliva, hierna krijgt hij even pauze en daarna mag hij mee naar de Sunshine Tour in februari. Mits dat allemaal doorgaat natuurlijk”.

Intelligent paard

De springruiter is ook druk bezig met het opleiden van de zevenjarige Celios Z (v. Centurio 22). “Het is een intelligent paard, hij is voorzichtig en heeft veel vermogen. Ik verwacht dat hij strak een hele dikke proef gaat springen want ook hij heeft veel potentie voor het hogere werk. Hij is voorzichtig, simpel te rijden en super slim. Als hij straks acht is kan hij waarschijnlijk wel een Rakingsproef of een 2*-Grote Prijs lopen. Nero en Celios zijn beide echt toppaarden”.

Celios liep deze week mee met de oudere paarden. “De eerste dag liep hij goed in het 1.30M, de tweede dag sprong hij ook heel fijn in de 1.30M Gold 2-Tour. Ondanks dat hij in de proef van gister een foutje had, ben ik heel tevreden. De komende week ga ik even kijken wat ik met hem doe, misschien gaan we aan het eind van de tour wel een stapje hoger ga proberen. Het is in ieder geval een paard met potentie voor de toekomst. Ondanks dat Santa hem normaal altijd rijdt en ik hem voor het eerst uitbracht hier, sprong hij heel goed”.

Bocca

De achtjarige Bocca wist deze week drie keer naar de top 10 te springen. “Ik heb hem drie dagen gereden en alle drie dagen is hij geplaatst. Het is een heel voorzichtig paard. Ik denk niet dat hij heel geschikt is voor de grote proeven, maar voor 1.35M en 1.40M is het echt een super fijn paard. Hij is perfect om straks mee te draaien op Junioren- en Young Riders-niveau. Hij is voorzichtig, doet mee in de ring en zoekt de hindernis echt op in de proef. Het zijn stuk voor stuk allemaal fijne wedstrijdpaarden”.

Wedstrijdritme

Uytendaal heeft zijn eigen springstal genaamd Springstal Carino, en brengt zijn paarden onder bij Gert en Aniek Poels en Ken Ruysen. “De Peelbergen is een topaccommodatie. We hebben een superfijne graspiste, een fijne zandpiste en een mooie renbaan. Hierdoor hebben we de paarden toch een beetje voor kunnen bereiden op deze wedstrijd. Natuurlijk hebben we ook een paar oefenrondjes gesprongen voordat we naar Spanje vertrokken, waardoor we een beetje in het wedstrijdritme kwamen. Zodra we hier kwam was het wedstrijdritme weer helemaal terug. Voor sommige paarden is het dan ook helemaal niet erg dat ze even pauze hebben gehad”.

Strenge controle

Over Corona in het Spaanse Olivia vertelt de springruiter: “In de meeste landen gaat alles dicht en worden de maatregelen strenger, maar in het deel van Spanje waar wij zitten valt het nog mee. Hier op concours zijn wel maatregelen getroffen en moet je overal een mondkapje op. Daar wordt ook steng op gecontroleerd door onder andere de politie. Normaal gesproken is er s’avonds nog best veel te doen op concoursen zoals deze, maar dat is nu ook niks meer. Je kan eten en nog een drankje drinken, maar alles gaat op tijd dicht. Het is anders dan normaal, maar ik ben al lang blij dat alles op deze manier nog door kan gaan”.

Sunshine Tour

De vriendin van Uytendaal, Santa Steinberga, is op dit moment met een stel paarden naar Duitsland om te trainen bij Hugo Simon. “Op dit moment hebben we nog een zevenjarige Los Angeles-nakomeling staan die veel potentie heeft voor het hogere werk. Ik denk dat dat paard straks met acht jaar makkelijk de Rankingsproeven en de 2*-Grote Prijs kan lopen. Ook heb ik nog een tienjarige die al meerdere Rankingsproeven en 1.50M-proeven heeft gelopen. Het is een hele fijne merrie die we vanaf de Sunshine Tour ook weer regelmatig mee willen nemen voor de dikkere proeven. Daarnaast heb ik nog een aantal jongere paarden en een vijfjarige van Collectus. Deze zijn nog allemaal heel groen en moeten nog worden beleerd of opgeleid”.

Hij vervolgt: “Het is moeilijk om te plannen nu. We zijn hopelijk nog tot en met 15 november in Olivia. Normaalgesproken gaan we dan naar huis om nog even door te trainen, krijgen de paarden een tijdje pauze en dan beginnen we in januari weer met opbouwen zodat we in februari weer naar Spanje kunnen. Het zou fijn zijn als dit allemaal gaat lukken”.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit

Reacties