Pak pollenkriebels van binnenuit aan

Pak pollenkriebels van binnenuit aan

Paarden met “pollenkriebels” zijn gevoelig voor het stuifmeel van bloeiende bomen, grassen en struiken. Door dit stuifmeel reageert het lichaam overgevoelig, waardoor hoofdschudden, een jeukende neus of loopneus, kortademigheid of kuchen het gevolg kunnen zijn.

Pollenkriebels zijn niet alleen erg vervelend voor paarden, maar kunnen ook voor problemen zorgen bij het rijden. Het pollenseizoen loopt ongeveer van maart t/m september. Pollen kunnen zich bij droog en rustig weer het beste verplaatsen in de lucht.

Hoe ontstaan pollenkriebels bij paarden?

In het pollenseizoen zweven de pollen door de lucht en komen ze in contact met het lichaam van paarden via de slijmvliezen van de ogen en neus. Paarden met pollenkriebels reageren hier heftig op. Het lichaam ziet pollen als een gevaarlijke of lichaamsvreemde stof en het immuunsysteem gaat hier afweerstoffen tegen aanmaken. Hierbij komt het stofje histamine vrij, dat de symptomen veroorzaakt die kenmerkend zijn voor en herkenbaar zijn bij pollenkriebels.

Hoe kun je een paard met pollenkriebels helpen?

Om uit te zoeken of je paard gevoelig is voor pollenkriebels, kan je dierenarts dit testen via bloedonderzoek. De oorzaak van pollenkriebels kan niet weggehaald worden, maar je kunt je paard wel ondersteunen. Waarmee?

• Een vliegenmasker en/of neusnetje. Dit is zowel in de wei, bij het rijden in de bak of bij een bosrit. Fijn voor je paard en ideaal voor paarden die hoofdschudden.

• Een supplement dat de luchtwegen van je paard ondersteunt zoals LongVitaal.

• Een supplement zoals OerBalans dat het immuunsysteem van je paard ondersteunt, zodat het beter met pollenkriebels kan omgaan.

• Laat je paard zo min mogelijk in aanraking komen met pollen. Doe je paard bijvoorbeeld ’s avonds of ‘s nachts naar buiten als er geen pollen zijn. Via deze site kun je de pollenverwachting per dag zien.

• Train op momenten waarbij er zo min mogelijk pollen zijn, ’s ochtends vroeg of na een verfrissende regenbui.

• Schakel je dierenarts in als de pollenkriebels teveel worden.

LongVitaal: unieke 3-in-1 werking

LongVitaal, met onder andere fenegriek en brandnetel, is een totaalproduct voor het behoud van gezonde luchtwegen en biedt ondersteuning bij pollenkriebels. LongVitaal kent een unieke 3-in-1 werking. Het ondersteunt de weerstand (via de darm), zorgt voor behoud van schone luchtwegen en ontspant de luchtwegen bij kriebel in de keel. Een paard met een goede weerstand is ook minder gevoelig voor omgevingsfactoren, zoals pollen of stof waardoor de kans op hoofdschudden en kuchen afneemt. Én dat maakt de pollenperiode een stuk dragelijker voor je paard!

“Geen pollenkriebels meer dankzij LongVitaal”

Watoeshi, het Grand Prix-paard van Carlijn Huberts heeft pollenkriebels. “Hij is tijdens het pollenseizoen heel erg onrustig, proest dan heel veel en heeft een kriebel in de keel, zowel op stal als onder het zadel. Zonder neusnetje kan ik in de zomer niet rijden. Ik gebruik LongVitaal al langere tijd naar volle tevredenheid, het is een fijn product voor de neus en luchtwegen. Ik start met het voeren net voor het pollenseizoen begint. Watoeshi is met LongVitaal rustig en hij schuurt minder met zijn kriebelige neus. Hij proest en schudt minder en is beter te rijden. Het ruikt erg lekker en het zijn brokjes, waardoor het niet stoffig is zoals sommige poeders wat je liever niet hebt bij een paard met
gevoelige luchtwegen. Mijn paard vindt het erg lekker en ik ben blij met dit product!”

Reacties