Pacemaker redt leven van ezel Dio: “Hij springt weer als een normale...

Pacemaker redt leven van ezel Dio: “Hij springt weer als een normale ezel!”

0 336

Het is feest bij Stichting de Ezelshoeve in Baarle-Nassau. Ezel Dio heeft een tweede pacemaker gekregen. Daardoor kan het dier, dat met een hartkwaal werd geboren, een stuk langer blijven leven.

Hartkwaal

“Zes jaar geleden kwam Dio als 1-jarige bij ons binnen. Hij viel voortdurend om en na verschillende onderzoeken bleek hij een hartkwaal te hebben”, vertelt verzorger Jacqueline van den Berg aan Editie NL. “De meeste mensen zouden hem in laten slapen, maar dat hebben wij niet gedaan.”

Gent

Stichting de Ezelshoeve nam contact op met de dieren faculteit van het Universitair Ziekenhuis van Gent. Daar kreeg hij in 2013 een tweedehands pacemaker, afkomstig van een overleden persoon. “Hij was de eerste Europese ezel met een pacemaker. Het is heel bijzonder dat een pacemaker vervangen wordt bij een ezel. En alleen in Gent is deze operatie mogelijk.”

Grote wond

Dio loopt sinds deze week weer vrolijk door de wei in Baarle-Nassau. “De ezel heeft bijna zes weken in de kliniek in Gent gezeten, maar na twee weken ging het al heel goed. Dio had een grote wond na de operatie en deze moest zorgvuldig verzorgd worden, maar dat hebben we samen erg goed gedaan.”

Schenking

Dio heeft in totaal zes jaar met de oude pacemaker rondgelopen, maar de batterijen raakten leeg. Van den Berg is gaan zoeken naar een nieuwe, modernere pacemaker met wifi. Uiteindelijk heeft het Equine Cardioteam in Gent het apparaat geschonken aan de stichting. Dankzij de nieuwe Pacemaker kan de ezel weer 13 jaar vooruit. “Hij springt weer rond als een normale ezel!”

Bron: Editie NL / Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

 

 

Reacties