Paardenverzorgingscentrum protesteert tegen vreugdevuur pal naast terrein

Paardenverzorgingscentrum protesteert tegen vreugdevuur pal naast terrein

Paardenverzorgingcentrum vreugdevuur

De Wildtshof Paardenverzorgingscentrum in Apeldoorn zit in zak en as.
Het centrum waar ongeveer 70 paarden gestald staan. Heeft te horen gekregen dat er pal naast hun land een vreugdevuur op de planning staat komende jaarwisseling.

Naast een aangename pensioenplek voor paarden is De Wildsthof een plek waar paarden in alle rust kunnen revalideren en een paardenhotel. Het verzorgingscentrum kreeg dan ook de schrik van hun leven toen bekend werd dat er naast het centrum een houtstapel/ vreugdevuur opgebouwd gaat worden.

Brandveiligheid

Ondanks dat een vreugdevuur pal naast een compleet stallencomplex qua brandveiligheid al niet de meest voor-de-hand-liggende keuze lijkt. Blijkt dat zowel de politie als brandweer het evenement al hebben goedgekeurd. Hierdoor is er nog maar weinig wat een vergunning vanuit de gemeente nog in de weg staat.

Wat het verzorgingscentrum ook tegen de borst stuit is dat er niemand is geweest die het centrum op de hoogte heeft gesteld dat er een dergelijk oudejaarsfeest op de planning staat.

Opbouwen

Niet alleen om de grote houtstapel, maar ook omdat dit soort evenementen vaak gepaard gaan met de nodige (vuurwerk)overlast en dronken jongeren. Kelly Jefferson, bedrijfsmanager bij De Wildtshof legt uit: “We hoorden via, via dat de politie en brandweer van de week waren langs geweest om locaties te keuren. Toen ben ik de gemeente gaan bellen en is het balletje pas gaan rollen. Er zit sowieso veel haast achter, omdat ze meestal plusminus twee weken van tevoren beginnen met opbouwen.”

In groepsverband buiten

Het paardenverzorgingscentrum heeft ongeveer 70 paarden. Deze staan in groepsverband het hele gehele jaar door buiten. “Wij houden de paarden met oud en altijd een paar uur binnen. We zijn echter niet gebouwd op het binnen houden van 70 paarden waardoor we ze altijd rond 01:00-01:30u weer naar buiten laten. Dan is het ergste vuurwerk voorbij. Het vreugdevuur zal plaats vinden aan de achterkant van de stal waar de paarden er uitzicht op hebben. Hierdoor maken wij ons zorgen wat we gebeurt als de paarden weer naar buiten gaan. Paarden zijn natuurlijk vluchtdieren en reageren op vuur, rook, hoge geluiden en lichtflitsen van vuurwerk.”

Extra maatregelen

Voor nu is er vanuit de advocaat van De Wildsthof een brief uitgegaan richting de gemeente, met het verzoek om het vreugdevuur ergens anders op te bouwen. “Als de vergunning toch wordt afgegeven, dan zullen we extra maatregelen moeten treffen om de veiligheid van de paarden te kunnen waarborgen. Ik ga daar echter nog niet vanuit. Ik ben ook absoluut niet tegen het vreugdevuur, maar wel tegen de locatie waar deze gebouwd gaat worden,” aldus Jefferson.

 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan/ Tekst: Denise Meijer

Foto: Kortenaken

 

 

Reacties