Paardensport op de Olympische Spelen 2020: Dit verandert er..

Paardensport op de Olympische Spelen 2020: Dit verandert er..

One direct Liam Payne paard

In 2016 werd bekend gemaakt dat een aantal sporten op de Olympische Spelen een nieuw format krijgen. Zo ook de hippische sport. Er werd gesproken over een team bestaande uit maar drie ruiters in plaats van vier. Vooral de grotere hippische naties, waaronder ook Nederland, waren hier geen voorstande van. Maar er zijn meer dingen die verschillen van eerdere Spelen. Wij zetten ze onder elkaar:

Teamruiters

De grootste verandering is dat er geen plek meer is voor een ‘drop score’. Eerder werd het slechtste resultaat van de vier teamleden weggepoetst, maar vanaf nu tellen alle gereden ritten mee. Ieder land mag wel een reserve combinatie meenemen, maar mag deze alleen inzetten als er sprake is van medische of veterinaire problemen twee uur voor de teamfinale. 

Grand Prix

60 combinaties zullen aan start komen in de Grand Prix. Deze proef is meteen een kwalificatie voor de teamfinale en de individuele finale. De 60 combinaties worden verdeeld over zes groepen, gebaseerd op de wereldranglijst, waar de hooggeplaatste ruiters worden verdeeld over de zes groepen. 

De Grand Prix bepaalt niet meer wie er met de team medailles vandoor gaan, want dat gebeurt in de Grand Prix Special. 

Individuele Freestyle

De beste twee combinaties uit elke groep, plus de zes beste overall combinaties daarna plaatsen zich voor de individuele finale. Er gaan dus 18 combinaties strijden om het goud. Ook deze ruiters worden verdeeld over drie groepen. De beste combinatie van de Grand Prix start in de Freestyle als laatst. 

Grand Prix Special

De beste acht teams uit de Grand Prix plaatsen zich voor de finale, de Grand Prix Special welke bepaalt waar de teammedailles terecht komen. Deze proef wordt gereden om muziek die de ruiters zelf mogen kiezen, maar de muziek heeft geen invloed op de scores. 

De combinaties worden in de special verdeeld over drie verschillende groepen met van elk land één ruiter in elke groep. Bij de eerste twee groepen starten de combinaties in omgekeerde volgorde ten opzichte van de Grand Prix resultaten. Na een pauze gaat de laatste groep van start. Hierbij hangt de startplaats van de derde ruiter af van de eerdere resultaten van de eerste en tweede combinatie. 

Uiteindelijk wordt het gemiddelde genomen van de scores van alle drie de teamruiters. Het team met uiteindelijk de hoogste score neemt het goud mee naar huis. 

Is het nog niet helemaal duidelijk? De FEI maakte onderstaande video vol met handige animaties. 

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

 

Reacties