Paardenmelk als medicijn: “Dit is wat ik wil!”

Paardenmelk als medicijn: “Dit is wat ik wil!”

0 1872
paardenmelk

Wanneer je last hebt van je huid bezoek je meestal de huisarts en die schrijft een zalf, crème of ander middeltje voor. Een kuur van paardenmelk is dus niet het eerste wat je te binnen schiet, maar is ook zeer succesvol. Paardenmelkerij De Lage Wierde te Wirdum is in 2002 gestart met het melken van twee Haflingers. Aanleiding was het nichtje van Cor de Winter dat kampte met een ernstig droge en gevoelige huid. Deze problemen waren van dusdanige aard, dat reguliere medicatie niet meer werkte.

Goed resultaat

De Winter vertelt: “Op een gegeven moment was mijn nichtje zwanger van haar tweede kindje en toen trok ze de jeuk niet meer. Toevallig zag ze rond die tijd een aflevering van het Klokhuis over paardenmelkerij. Wij hadden geen idee hoe eraan te komen, maar we zijn er toch achteraan gegaan. Na zes kuren was de eczeem enorm verminderd.” De Winter had ook veel last van zijn maag, dus besloot hij het ook te proberen, en niet zonder succes want na de kuur zei hij: “Dit is wat ik wil!” En zo is de melkerij ontstaan.

Edele dieren

Van oudsher worden paarden en pony’s edele dieren genoemd met benen en een hoofd omdat zij zo met mensen vergelijkbaar zijn. Door de overeenkomst tussen paardenmelk en menselijke melk is het voor ons een waardevolle voedingsbron. De melk bevat veel onverzadigde vetzuren en albumine/globuline eiwitten. Deze zijn kort, licht verteerbaar en van groot belang voor de darmflora en darmwand. Bovendien bevat paardenmelk veel vitamines en essentiële aminozuren.

Smaak

“Je drinkt Paardenmelk dus wel echt als medicijn. Veel mensen vinden het niet eens lekker. Het is veel zoeter, maar er zit ook bijna geen vet in dus goed voor de lijn is het wel”, aldus de vrouw van De Winter die ook actief meehelpt in het bedrijf.

Verschillende doeleinden

“Wij hebben ongeveer 20 paarden die we gebruiken voor het melken. Gelukkig gaat het wel volledig automatisch.” De merries worden in de wintermaanden driemaal daags gemolken en in de zomermaanden vijfmaal daags. Paardenmelk kan gedronken worden maar het kan ook worden verwerkt in andere producten zoals crème, shampoo en zeep. “Paarden hebben wel maar twee uiers, dus het gaat iets langzamer dan in een gemiddeld melkveebedrijf.” De Winter en zijn vrouw vinden het bedrijf, ondanks dat de vraag naar het middel groeit, goed zoals het is. “We komen nu op een leeftijd dat we denken: “Het is goed zo,” aldus mevrouw De Winter. 

Zie ook: Paardenmelk niet aan te slepen

Bron: Paardenmelkerij De Lage Wierde  / Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

 

 

 

Reacties