Wat te doen bij paardeninfluenza?

Wat te doen bij paardeninfluenza?

0 9989
paardenziekte
foto: Remco Veurink

Verschillende stallen in het land, met name in het zuiden, kampen momenteel met een uitbraak van paardeninfluenza. Influenza is veel besmettelijker dan bijvoorbeeld rhinopneumonie, maar minder gevaarlijk. In Nederland maakt equine influenza veel zieke, maar weinig dodelijke paardenslachtoffers.

Influenza

Influenza is een zeer besmettelijke griep die wordt veroorzaakt door een influenzavirus. Er zijn zeer veel soorten influenzavirussen, paardeninfluenzavirussen geven geen ziekte bij mensen. Influenza bij paarden is een ziekte die in Nederland niet meldingsplichtig is. Het volledig herstel van paarden met paardengriep duurt twee tot drie weken; in ernstige gevallen zes maanden. Drachtige merries verwerpen soms hun veulen als gevolg van de koorts.

Ook gevaccineerde paarden

In Nederland wordt er veel gevaccineerd voor influenza. Ook een gevaccineerd paard kan echter ziek worden. De kans hierop is groter als de vaccinatie al langer dan 6-8 maanden geleden is. De hoeveelheid antistoffen wordt namelijk in de loop van 6-9 maanden na de vaccinatie duidelijk minder. Ook kan een gevaccineerd paard de infectie oppikken, het virus in zijn neusslijmvlies gaan vermeerderen en vervolgens virus gaan uitscheiden zonder zelf echt ziek te worden of zelfs maar koorts te krijgen of te gaan hoesten. Deze laatste groep paarden is het ‘gevaarlijkste’ want deze paarden of pony’s lijken niet ziek en kunnen de infectie dus meenemen naar een andere stal of een wedstrijd. Daarom moeten ook op het oog gezonde paarden van een bedrijf waar influenza voorkomt niet naar andere bedrijven of naar wedstrijden gaan.

Snelle verspreiding

Influenza kan zeer snel spreiden omdat de incubatietijd heel kort is (1-3 dagen) en omdat paarden het virus al kunnen gaan uitscheiden als ze net koorts krijgen en vaak verder nog weinig klinische symptomen vertonen. Paarden kunnen het virus via hoesten en neuscontact aan elkaar doorgeven, maar dat kan ook via voerbakken, waterbakken en handen en kleren van de verzorgers. De snelle verspreiding komt met name omdat het influenzavirus zich via de lucht over tientallen meters kan verspreiden. Verstandig is om bij het bezoeken van verschillende paardenbedrijven rekening te houden met hygiëne. Desinfecteer tussendoor je handen en kleed je zo mogelijk om, zeker bij verdenking van influenza.

Symptomen

De symptomen van influenza zullen bij paarden en pony’s die nog nooit gevaccineerd zijn veel erger zijn dan bij paarden die jaarlijks of tweemaal per jaar worden gevaccineerd. Meestal begint de infectie met koorts en een droge hoest en vervolgens ook neusuitvloeiing. De paarden zijn vaak sloom, willen niet meer eten, vertonen soms spierpijn en dikke benen. De meeste klinische symptomen verdwijnen meestal al binnen een week, maar de paarden blijven vaak veel langer hoesten. Ook komen er veelvuldig complicaties voor, vaak bij veulens. Een paard mag pas weer getraind worden, wanneer het niet meer hoest.

Diagnose stellen

Een neusswab is de snelste manier om influenza vast te stellen. Op de neusswab kan door middel van een PCR (een test die het genetisch materiaal van het virus ‘herkent’) aangetoond worden of het paard virus in de neus uitscheidt. Zo’n test geeft meestal al in 1-2 dagen een antwoord of de infectie inderdaad influenza is. Verdenk je een paard van influenza? Dan is het verstandig de dierenarts zo snel mogelijk een neusswap af te laten nemen.

Temperatuur

Wanneer je paard influenza heeft, bel je als eigenaar de dierenarts. Check regelmatig (een paar keer per dag) de temperatuur met een thermometer. Het best is je paard ook eens een aantal keer te temperaturen als hij gezond is, zodat je weet wat zijn exacte temperatuur is. Begin je nu met temperaturen, dan zal een kleine stijging direct opvallen. Geef zowel de normale temperatuur van je paard, als de temperatuur tijdens de influenza door aan je dierenarts.

Wedstrijden

Heb je dit weekend een wedstrijd of ander evenement op de planning? Bedenk je dan goed of je het verstandig vindt om te gaan. Houd ook in de gaten of het evenement niet wordt afgelast, meerdere organisaties overwegen momenteel om hun wedstrijden preventief af te gelasten. Zorg er op wedstrijd voor dat je paard niet met andere paarden in contact komt, neem hem direct na de wedstrijd weer mee naar huis. Het is verstandig om paarden die op een ander terrein geweest zijn twee weken apart te houden. Dit is echter vaak niet mogelijk, probeer het paard dan wel gescheiden te houden van paarden die niet reizen zoals fokmerries en jonge dieren.

Bron: Sectorraad Paarden/NHK

Reacties