Paardeneigenaren vrezen voor besmettelijke ziektes

Paardeneigenaren vrezen voor besmettelijke ziektes

ubiquinol

COVID-19 zorgt voor chaos in de wereld. Mensen moeten binnen blijven en mogen alleen naar buiten als dit noodzaak heeft. Onder de paarden bestaan ook besmettelijke ziektes. De gevaarlijkste zijn de Rhinopneumonie (Rhino) en Droes. Deze ziektes kunnen de dood tot gevolg hebben.

Een paard is een kuddedier, ze staan altijd in de wei met soortgenoten. Op stallen zijn vaak grotere aantallen met paarden, denk aan maneges, handelstallen en fokkerijen. Dit zorgt voor snelle verspreiding. Een paard kan niet alleen staan, dit maakt het voorkomen van besmettingen lastig.

Rhinopneumonie: 3 verschillende vormen

Het Rhino virus heeft drie vormen. De abortusvorm is voor fokkers de meest gevreesde
vorm. Als een drachtige merrie het virus krijgt dan verwerpt de merrie haar veulen. Soms bevalt de merrie toch van een levend veulen, maar dat is dan slap, drinkt niet en overlijd alsnog binnen enkele dagen. De verkoudheidsvorm is minder erg. Paarden kunnen hoesten en/of neusuitvloeiing hebben, vaak hebben ze een verhoogde lichaamstemperatuur en een mindere eetlust. Bij rust zijn de symptomen snel verdwenen. De neurologische vorm, de heftigste vorm, komt het minst voor, het centrale zenuwstelsel wordt aangetast en dat heeft ernstige gevolgen. Het paard krijgt bij een infectie coördinatieproblemen in de benen, er treedt dan ook verlamming op.

Niet te voorkomen

De genezing van Rhino is verschillend, de vorm heeft invloed. Het genezingsproces duurt weken. Bij goede zorg en medicatie kan het paard genezen. Het voorkomen van Rhino is lastig. Het is belangrijk dat je paard een goede weerstand heeft. Er is een vaccinatie voor, maar deze werkt kort en niet altijd.

Een handelsstal uit de buurt heeft naast een simpele verkoudheid nog nooit ziektes mee gemaakt. “Bij een verkoudheid zetten we het paard afgezonderd van de rest om zo verdere besmetting te voorkomen.” Verder nemen ze voor die tijd geen maatregelen. “Ik denk dat als het eropaan komt je zoiets niet kunt voorkomen. Vooral omdat je bij een handelstal van veel verschillende adressen de paarden ontvangt”, aldus Richella.

Droes

Rowan de Bont heeft meerdere paarden met droes gehad. Droes is echter geen virus maar een bacterie, en zeer besmettelijk. Dit is een verkoudheidsziekte die zowel jonge als oudere paarden kunnen krijgen. Bij ernstige vorm stikt het paard.  Zodra het abces naar buiten open knapt, gaat het beter met het paard. “Bij 40 graden koorts, kregen ze wat medicijn om het wat dragelijker te maken en de koorts te verlagen. Echter kwamen we erachter dat ze wel wat koorts nodig hebben zodat de abcessen dan beter rijpen. Geloof niet wanneer mensen zeggen dat het net de waterpokken zijn, want dat is het niet.” Na een strijd van vier maanden is ze haar paard verloren aan droes.

Overdraagbaarheid

Zowel Rhino als droes kunnen via de kleding of handen van de mens overgedragen worden op andere paarden. Voor corona geldt ongeveer hetzelfde. Een paard kan geen COVID-19 van de mens krijgen, maar als een besmet persoon een paard aait, en een gezond persoon raakt het paard op diezelfde plek, raakt de persoon besmet met corona. De kans dat je op die manier besmet raakt lijkt niet groot, maar blijf alert en wees voorzichtig. “De stallen schoon houden is eigenlijk het enige wat je kunt doen, je kunt het niet volledig voorkomen.”

Tekst: Isa Vorkink

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Remco Veurink

Reacties