Paardendekens, welke zijn er allemaal?

Paardendekens, welke zijn er allemaal?

deken, dekens

De meeste sportpaarden zijn alweer geschoren en hebben de deken al weer op.
Maar zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet wat voor dekens er allemaal zijn.

Hieronder een overzicht van welke dekens er in dit seizoen veel worden gebruikt.

Winterdeken

Deze dekens zijn waterdicht en gevoerd. De voering verschilt van licht tot erg zwaar, zodat je ook hier weer de deken aan kunt passen aan de weersomstandigheden. Al doe je dat in de praktijk maar enkele keren per jaar, het is wel goed om er bij stil te staan.

De winterdeken kan een paard op stal ook dragen.

Staldeken

Deze gebruik je voornamelijk op stal. Een staldeken is ademend en in verschillende diktes verkrijgbaar. Omdat een staldeken niet waterdicht is, kan je die beter niet gebruiken als je paard (gedeeltelijk) buiten staat.

Staldekens heb je in verschillende diktes. Daarom is het aan te raden om voor één paard verschillende diktes aan staldekens te hebben, zodat je mee kunt veranderen met het seizoen.

Onderdeken

Een onderdeken is heel handig om bijvoorbeeld onder je winterdeken of staldeken te gebruiken. Door te werken met laagjes, creëer je een isolerende werking en daardoor meer warmte voor je paard.

Onderdekens zijn ook verkrijgbaar in verschillende diktes. Wanneer je dekens van hetzelfde merk gebruikt, kun je ze vaak door een ingenieus systeem aan elkaar vastmaken, zodat ze niet onderling gaan schuiven.

Zweetdeken

Deze gebruik je bijvoorbeeld bij een bezweet paard. Zweetdekens zijn gemaakt van fleece of wol. Een zweetdeken zorgt ervoor dat een paard niet te snel afkoelt na de trainingen. Hij neemt het zweet op en houdt het paard warm.

Aangeraden wordt om de natte deken niet op je paard te laten liggen. Hoe het precies met jouw zweetdeken zit, kun je navragen bij de winkel of fabrikant. Er zijn namelijk combidekens verkrijgbaar die je wel kunt laten liggen.

Therapie dekens

Therapie dekens zijn nog vrij nieuw op de markt. Hier wordt veel gebruik van gemaakt voor en na de trainingen. Therapie dekens werken vooral om de spieren te ontspannen door de zuurstof toevoer naar het bloed te stimuleren.

Er zijn hiervan veel verschillende varianten te koop met ieder een eigen werking.

Bron: Hoefslag/ overname zonder bronvermelding én toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Archief

Vergelijkbare artikelen

Reacties