Oorlogspaarden die streden in Slag om Verdun geëerd

Oorlogspaarden die streden in Slag om Verdun geëerd

0 598

Tijdens Wereldoorlog I werd heel wat strijd gevoerd, maar nergens zo lang als tijdens de Slag om Verdun. Maar niet alleen soldaten voerden daar verbeten strijd: ook duizenden paarden werden ingezet en sneuvelden. Stichting Brooke, de grootste liefdadigheidsinstelling voor paarden, wil die paarden nu eren.

Duizenden paarden stierven in Verdun

De Slag om Verdun duurde bijna elf maanden: van 21 februari tot 18 december 1916. De slag was erg bloederig. Naar schatting 700.000 soldaten lieten er het leven. Ook duizenden paarden stierven in de strijd, op een bepaalde dag zelfs 7000, na een bombardement.

Stichting Brooke heeft nu een badge gemaakt om die paarden te herdenken. De opbrengst van de verkoop gaat naar de werking van Brooke. ‘Every Horse Remembered’ heeft ook een aantal ambassadeurs, onder meer eventer Harry Meade, dressuuramazone Alice Oppenheimer, springamazone Laura Renwick.

Tijdens Wereldoorlog I stierven acht miljoen paarden. 75% liet het leven omwille van de extreme omstandigheden waarin ze moesten werken.

Britse oorlogspaarden bleven in Egypte

Na Wereldoorlog I, bij de terugtrekking van het Britse leger uit Egypte, werden de Britse oorlogspaarden verkocht aan Egyptenaren. Dit was goedkoper dan de dieren te verschepen naar Engeland. Sommige cavaleristen, die hun eigen paard de hele oorlog hadden weten te behouden, konden de gedachte dat hun trouwe dier zou worden verkocht aan een Egyptische eigenaar niet verdragen. Zij schoten hun paard dood, wat zij voor het dier een humaner alternatief vonden dan een zwaar werkleven in Egypte, waarvoor de meeste Engelse paarden niet geschikt waren.

Dorothy Brooke arriveerde in oktober 1930 in Cairo. Meteen na aankomst begon ze haar zoektocht naar nog in leven zijnde Engelse paarden. Ze zag ook de hopeloze leefomstandigheden waarin de inheemse werkpaarden en –ezels in Egypte verkeerden. Ze besloot gebruik te maken van de faciliteiten die ze in Cairo had gecreëerd voor de oude oorlogspaarden. Dorothy opende een gratis veterinaire kliniek waar eigenaren, doorgaans niet in staat om diergeneeskundige hulp te betalen, hun zieke en verzwakte werkdieren konden laten behandelen. Zo werd in 1934 het ‘Old War Horse Memorial Hospital’ gesticht, later omgedoopt tot het ‘Brooke Hospital for Animals’.

Bron: Horse and Hound / brooke.nl

 

 

Reacties