Paarden staan teveel alleen in de wei: Campagne gestart

Paarden staan teveel alleen in de wei: Campagne gestart

0 1696
akkerbouw

In Nederland staan 450.000 paarden, waarvan geschat wordt dat de helft alleen in de wei staat. Stichting Dier en Recht vindt dat te veel en start dit jaar een eigen campagne ‘Deel je wei, iedereen blij’. De stichting hoopt dat paardeneigenaren het besef krijgen dat een paard niet alleen hoort te staan.

Bewustwording

Willeke Adriaanse (paardengedragstherapeute) vindt het goed dat er aandacht voor is. Adriaanse is woonachtig in ’s-Gravenpolder. “In onze provincie staan namelijk best veel paarden alleen. Mensen die zich echt interesseren in paarden, die weten wel dat ze niet alleen moeten staan. Toch doen veel mensen het, want het is makkelijker. Meerdere paarden houden betekent ook dat je meer tijd en meer geld kwijt bent.”

Kuddedier

Een paard is een kuddedier en wil omringt zijn met soortgenoten. Ze kunnen slecht alleen zijn. “Je bent als prooidier alleen veilig in een kudde. Dat zit zo voorgeprogrammeerd in de hersenen. Het ene paard kan er beter mee omgaan dan het andere, maar ik denk dat elk paard ongelukkig wordt als hij alleen is” aldus Adriaanse.

Afwijkend gedrag

Een paard kan afwijkend gedrag vertonen als hij zich eenzaam voelt. Adriaanse vervolgt “Als er bijvoorbeeld een ander paard langs de wei loopt, dan rent hij daarmee mee omdat hij dat contact wil. Als dat niet lukt kan hij een soort van apathisch worden en zal hij voor zich uit gaan staren. Hij zal wel overleven, maar hij zal zich niet prettig voelen.”

De campagne van Stichting Dier en Recht wordt ondersteund door de KNHS en de FNRS.

Bron: Omroep Zeeland

Reacties