Wetsvoorstel USA: Paarden niet meer naar de slacht vervoeren

Wetsvoorstel USA: Paarden niet meer naar de slacht vervoeren

slacht transport slachthuis

In Amerika ligt een wetsvoorstel klaar, die het vervoeren van slachtpaarden naar het buitenland verbiedt. Toch vraagt men zich af of hierdoor niet de ene vorm van lijden de ander gaat vervangen.

Volgens de John Stringer Rainey Safeguard American Food Exports (SAFE) wet wordt het illegaal om willens en wetens een paard te kopen, verkopen, bezitten of ontvangen met de intentie om hem te slachten voor de menselijke consumptie.

Het wetsvoorstel werd op 27 juni ingediend door senatoren Bob Menendez, Lindsey Graham, Sheldon Whitehouse en Susan Collins.

Grote zorgen

Roly Owers, Chief Executive van de World Horse Welfare, vertelde aan Horse & Hound dat het voorstel een stap is in de goede richting. Het is een positieve stap ten opzichte van het paardenwelzijn. Toch heeft de instelling ‘grote zorgen’ omwille het wetsvoorstel. “Het slachten van paarden is en moet altijd een gevoelig onderwerp blijven,” licht Owers toe. “Toch is het belangrijk om de volledige context te begrijpen. Je moet de oorzaken van het leed aanpakken, en niet pas later de symptomen behandelen.”

Geen slachthuizen

Deze stap naar het wetsvoorstel is opvallend, gezien Amerika zelf geen enkel paardenslachthuis heeft. De laatste drie slachthuizen sloten hun deuren in 2007. Hierom gaan paarden die naar de slacht moeten vaak op transport naar Mexico of Canada. Volgens de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals zijn er tussen 2012 en 2016 gemiddeld 137.000 paarden over de grens vervoerd. De organisatie is tegen het slachten van paarden. Ook al zijn er paardenslachthuizen in Amerika, dan zijn de reizen nog vaak lang vanwege de grootte van het land, stellen ze.

Te veel paarden

Het is volgens Owers ook niet te voorkomen dat er paarden naar de slacht moeten. “Er zijn gewoonweg te veel paarden in het land, en niet genoeg goede huizen. Doordat er geen actieve slachthuizen zijn voor deze paarden, moeten zij de lange reis afleggen. Dit is vaak in slechte omstandigheden, waarschijnlijk houden de vervoerders ook geen rekening met de regelgeving die de paarden beschermt,” licht hij toe.

Verruilen

“Het illegaal maken van het transporteren van paarden voor de slacht kan het ene kwaad voor het andere verruilen,” stelt Owers. “Het lot van deze paarden is vaak onzeker. Ze worden achtergelaten zonder fatsoenlijke verzorging, of ze gaan de handel in voor naar de slacht. World Horse Welfare gelooft dat eigenaren recht hebben om hun paard naar de slachterij te sturen. Dit mits de paarden op een waardige manier geslacht wordt. Het is dus wel nodig dat alle stadia van het proces gereguleerd worden. Vooral regels betreft het transport en de manier van slachten zijn hierin belangrijk.”

“De voornaamste oorzaken van deze situatie zijn het overschot aan paarden in Amerika, en het gebrek aan een identificatiesysteem voor paarden. Dit gekoppeld met een gebrek aan gereguleerd transport en de afwezigheid van slachthuizen. Dit is waar de focus op het aanpakken van het leed ligt,” blikt Owers terug op zijn eigen verhaal.

Bron: Horse & Hound

Foto: Shutterstock

Reacties