Paard sterft na eten vers gemaaid gras

Paard sterft na eten vers gemaaid gras

0 28905
paardenwelzijn weide gras wei
Foto: Remco Veurink

Een Ierse amazone wiens wereld “op zijn kop stond” toen haar paard stierf na het eten van vers gemaaid gras in zijn wei, wil het bewustzijn vergroten in de hoop dat zijn dood een ander paard kan redden.

Zoe Mannion’s 13-jarige Ierse trek- / volbloedruin Frank, “een paard met een gouden hart”, stierf op 2 augustus ondanks de inspanningen van dierenartsen. “Het is absoluut verschrikkelijk geweest,” vertelde zijn amazone aan Horse & Hound.

Toegang tot gras

Zoe kwam op 30 juli thuis van haar werk om Frank te zien eten van een grote stapel gras in zijn wei. Eerder werd haar verteld dat hij al lang geen toegang meer had tot het gras, dus ze joeg ze hem onmiddellijk weg en zette de stapel af. Vrijdagochtend vertoonde de 18-jarige ruin tekenen van koliek, dus belde de amazone de dierenarts.

Koliek

“Het leek erop dat we het vrij vroeg hadden opgemerkt. De dierenarts zei: hou hem in de gaten, en we dachten dat het wel goed zou komen.” Later bleek dat het toch niet goed ging met de schimmel. “Hij probeerde weer te gaan liggen en drie uur later had hij zoveel pijn dat hij zichzelf tegen zijn hoofd trapte. De dierenartsen kwamen terug en zeiden dat ze niets konden doen. We gingen afscheid nemen en hij stierf voor onze ogen.”

Fermentatie

Een onderzoek toonde aan dat het gas van de fermentatie verplaatsing van zijn darmen had veroorzaakt. “Omdat Frank zo’n soldaat was, probeerde hij er tegen te vechten en de pijn te verbergen, maar zijn hart was aan stukken geblazen”, vertelt Zoe. “Het was een vreselijke dood.”

Andere levens redden

Toen het verhaal van Zoe voor het eerst online werd gedeeld, was ze geschokt door het aantal mensen dat zei dat ze zich niet realiseerden dat gemaaid gras slecht was voor paarden. “Niet genoeg mensen weten hiervan. Als hier iets uit voortkomt, zou het mooi zijn als Frank het leven van andere paarden zou kunnen redden.”

Bron: Horse & Hound Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Remco Veurink

 

Reacties