FEI paard van de maand: Verdades

FEI paard van de maand: Verdades

0 1413
Laura Graves - Verdades
Laura Graves en Verdades in Tryon

De FEI heeft Verdades (v. Florett As) verkozen tot paard van de maand september. Onder zijn amazone Laura Graves liep Verdades naar een zilveren teammedaille op de World Equestrian Games in Tryon voor Amerika, en een individuele zilveren medaille in de Grand Prix Special. ‘Een sprookje is precies hoe dit voelt. Ik was Assepoester en had mijn prins nodig om mijn leven te veranderen. Die prins heb ik al lang, hij was alleen even een kikker!’

Betaalbaar maar bijzonder

Verdades, ook bekend als Diddy, is een Nederlands paard, geboren in 2002. Samen met Graves heeft hij een lange weg afgelegd. Een video van Verdades die pas drie dagen oud was, trok de aandacht van Graves en haar familie. Zij was toen veertien, maar had de grote droom om op de Olympische Spelen te rijden. Haar ouders hadden geen groot budget; maar ze wilden geen paard met weinig kwaliteit. Dus gingen ze over de hele wereld op zoek naar iets betaalbaars, maar bijzonders.

Bang van alles

Hij arriveerde in Amerika toen hij een half jaar oud was, en de familie Graves wist direct dat ze een project in huis hadden gehaald. Er was drie man nodig om het veulen in de trailer te krijgen, en naar huis te brengen. Verdades bleek bang te zijn van alles: vliegenspray, opstapkrukjes, mensen, zand tegen zijn buik, alles. Graves zegt dat hij een groot hart heeft, maar oprecht bang is. Als jong paard was hij soms niet te rijden, en brak hij zelfs een keer Graves’ rug.

Gevaarlijk

Graves kwam op een punt dat ze er klaar mee was en probeerde Verdades te verkopen. Hij zou te gevaarlijk zijn, dus stopte zijn amazone tijdelijk met paardrijden en ging ze aan de slag als kapper. Na een tijdje besloot ze dat het toch weer tijd was om op te stappen, want ondanks dat hij zo veel eigenaardigheden had, was hij wel erg getalenteerd.

Debbie McDonald

Graves verhuisde met Verdades naar Florida, daar zag Olympisch Kampioen Debbie McDonald hen rijden. McDonald bood aan de combinatie te gaan trainen: dat was precies wat ze nodig hadden! Hun verschijning op het internationale toneel leek heel plotseling, maar er is een lang, fysiek en emotioneel zwaar proces aan vooraf gegaan. In 2014 stonden ze op de Wereldruiterspelen in Caen, waar ze de hoogstgeplaatste Amerikaanse combinatie waren. Twee jaar later in Rio, hielp Verdades het Amerikaanse team aan een bronzen medaille en werden ze individueel vierde. In Tryon leverden ze wederom een grote bijdrage aan de zilveren teammedaille.

Bron: FEI

Reacties