Paard ‘huilt’ na verliezen van veulen bij geboorte

Paard ‘huilt’ na verliezen van veulen bij geboorte

0 7101

Een vraag die we ons allemaal eens gesteld hebben, is de vraag: Kunnen dieren, net als mensen, huilen van verdriet? Onderzoekers hebben daar vooralsnog geen bewijs voor gevonden.

Voor paardentrainster Moniek Valk uit Sprundel bestaat er geen enkele twijfel, meldt het ED: haar merrie heeft dit weekend van verdriet een traan gelaten. “Ik vond het zo bijzonder dat ik er wel een foto van móest maken.”

Geboorte

De geboorte van een veulen blijft voor Valk altijd een bijzondere gebeurtenis. In de meeste gevallen gaat het goed en komt er een gezond veulen ter wereld, maar afgelopen weekend liep dat anders. Bij fokkerij Van der Sanden in Sprundel moesten afgelopen vrijdag alle zeilen bijgezet worden om het veulen, dat voor haar leven aan het vechten was, te redden.

Samen met twee anderen probeerde Valk het veulen uit de merrie te krijgen. “We probeerden van alles, riepen meer sterke mannen om hulp, maar niets lukte”, verzucht Valk. Het bleek dat de merrie in een verkeerde houding lag, en daardoor een gezonde uitdrijving blokkeerde. “We moesten heel snel met een oplossing komen, anders zou het veulen het niet gaan redden.”

Veel pijn

De fokker waarschuwde de dierenarts die met spoed ter plaatse kwam. Deze probeerde ook nog van alles, maar moest al snel constateren dat het veulen inmiddels was overleden. Wanneer het veulen niet binnen een paar uur zou worden weggehaald, zou ook de merrie het niet overleven.

“We hebben uiteindelijk door middel van een shovel het paard opgetild en het veulen op die manier veilig kunnen verwijderen. Nogal gruwelijk om het op zo’n manier te doen, maar we hadden helaas geen andere keus.” Wonder boven wonder mankeerde de merrie uiteindelijk niets, maar het dier was wel compleet in shock.

“Ze stond vlakbij haar overleden baby en je kon goed zien dat het verlies haar veel pijn deed”, zegt Valk. “Toen ik wat meer dichterbij kwam, zag ik zelfs een traan over haar kop rollen. Toen ik dat zag, brak mijn hart in duizend stukjes. Aan de andere kant vond ik het ook heel mooi en bijzonder. Zoiets had ik echt nog nooit eerder gezien.” Ze plaatste haar foto op Facebook, haar bericht werd al snel bedolven onder de reacties.

Heeft ze gehuild?

Of het paard van Valk echt gehuild heeft, is volgens psycholoog Ellen de Boer moeilijk vast te stelen. Zij is gespecialiseerd in gedragstherapie voor dieren. “Dat paarden verdrietig kunnen zijn en kunnen rouwen, dat staat vast. Paarden zijn hele sociale dieren die zich snel hechten aan mensen en andere dieren. Zeker als een paard haar jong verliest, dan kan dat net zo hard aankomen als bij mensen. Maar of ze er ook om kunnen huilen? Ik vind het lastig… het zou kunnen.”

Gedragsbioloog Claudia Vinke vertelt dat diverse wetenschappers, die dieren in het wild bestuderen, er verschillende theorieën op na. “Zo zou de Afrikaanse olifant niet, maar de Indische olifant wel huilen bij verwondingen, de ene apensoort wel en de andere weer niet. De vraag of dieren kunnen huilen van verdriet is dus niet zo eenvoudig te beantwoorden. Eerst moet je zeker weten dat een dier verdriet heeft, en dan kun je vaststellen of huilen één van de uitingsvormen van dat verdriet is”, schreef ze eerder.

Hoornvlies

Hoogleraar psychologie Marc Hauser, werkzaam bij de Harvard University, tast eveneens in het duister. “Waarom de mens de enige soort is die huilt met tranen, weten we niet”, zo citeerde Trouw hem eens. “Het is net als met het ontstaan van taal. We hebben nog te weinig fossiele gegevens en te weinig kennis van de hersenen om die vragen te beantwoorden. Dan vervallen we snel in het bedenken van verhalen die plausibel klinken, maar moeilijk experimenteel te testen zijn.”

Trauma

Maar waarom dan die traan in Sprundel? Valk is ervan overtuigd dat het door het trauma komt. Wat we weten is dat paarden zelf tranen kunnen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn voor paarden nodig om het hoornvlies vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit en kunnen er ontstekingen ontstaan.

De merrie heeft het helaas zelf ook uiteindelijk niet gehaald.

 

Bron: Het ED (zie deze link voor de foto)

Foto: Jessica Pijlman/Made by Jessy

Vergelijkbare artikelen

Reacties