Overleden Plot Blue hing maandenlang in harnas

Overleden Plot Blue hing maandenlang in harnas

0 21137

Afgelopen woensdag werd bekend gemaakt dat de legendarische Plot Blue op 22-jarige leeftijd is overleden. De wereldkampioen is ingeslapen na een ongeluk op het fantoom, zo meldde de stoeterij dat hem ter dekking stelden en waar hij van zijn pensioen genoot. Nu blijkt dat dit ongeluk al acht maanden geleden gebeurde, en de hengst sindsdien in een harnas hing.

Niet te redden

Plot Blue moest op 22-jarige leeftijd worden ingeslapen. Ondanks de intensieve medische zorg na het ongeval herstelde de zoon van Mr.Blue niet van zijn val. Stoeterij Béligneux le Haras, waar Plot Blue van zijn pensioen genoot, schrijft op haar Facebookpagina: “Onze stoeterij is vandaag rouwende door de dood van Plot Blue. We zijn diepbedroefd door zijn overlijden. Ondanks onze aandacht, de beste veterinaire zorg, de kracht van Plot Blue en alle beschikbare middelen voor het herstel, zal Plotty niet herstellen van zijn ongeval.”

Acht maanden

Nu blijkt dat de hengst zijn ongeluk niet recent heeft gehad, maar dat hij vorig jaar, aan het eind van het dekseizoen in 2018, zijn bekken al had gebroken. Het herstel van Plot Blue werd acht maanden lang aangekeken. De familie Neyrat en het hele team van het European Stallions Resort, waar hij twee seizoenen heeft gestaan, bevestigen dit. “Aan het einde van vorig seizoen brak de hengst zijn bekken doordat hij hard van het fantoom viel. Plot Blue werd acht maanden opgenomen in de dierenartskliniek van VetAgro Sup, waar hij beste zorg kreeg. Hij werd ondersteund door een harnas en stond in een speciaal aangepaste stal.”

Opgewekt

Na die acht maanden is besloten de hengst alsnog in te laten slapen omdat hij niet voldoende herstelde. Het European Stallions Resort stelt dat de hengst niet ongelukkig was. “Ondanks deze lange zorgperiode is zijn toestand niet zodanig verbeterd dat hij een gelukkig en waardig pensioen-leven kon leiden. Tijdens zijn opname toonde Plot Blue zijn sterke karakter en was hij nog opgewekt, zoals hij altijd was. Wij houden van je, en denken heel veel aan je kampioen.”

Bron: L’Eperon / Hoefslag

Foto: GCT/Stefano Grasso

Reacties