Zoveelste renpaard overlijdt op Waregem: hoe nu verder?

Zoveelste renpaard overlijdt op Waregem: hoe nu verder?

race

Het vijfjarige renpaard Anata raakte gisteravond dermate ernstig geblesseerd op het Waregem Koerse in België, dat het moest worden geëuthanaseerd. Dat meldt dierenrechtenorganisatie GAIA.

Het was tijdens de laatste hindernisren op Waregem Koerse, de zogeheten prijs Baron Casier, dat de Franse merrie Anata een fatale beenbreuk opliep. Wellicht kon het paard nog even verder rennen, puur op adrenaline, maar het zakte vlak voor de finish in elkaar. De precieze oorzaak van het ongeval is nog niet duidelijk. Na de race besloten de aanwezige dierenartsen meteen om Anata te laten inslapen.

Voor Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie GAIA is zulk dierenleed bijzonder moeilijk te verkroppen. ‘Het kan niet door de beugel dat gemiddeld om de twee edities van Waregem Koerse minstens één renpaard het leven laat. Ondanks alle veranderingen en verbeteringen die er op onze vraag gekomen zijn, stel ik vast dat Waregem Koerse nog steeds niet veilig genoeg is voor de paarden. Als de organisatie niet kan garanderen dat élk paard de hindernisrennen overleeft, rijst de vraag of het opportuun is om Waregem Koerse in de toekomst nog te laten doorgaan.’

GAIA eist dan ook een spoedoverleg met de organisatie van Waregem Koerse om te bekijken hoe het verder moet. ‘Eén ding is zeker: de selectiecriteria moeten absoluut strenger’, besluit Vandenbosch.

Bron: Nieuwsblad.be

Foto: Alan Crowhurst/Getty Images

Reacties