Weg met de zweep!

Weg met de zweep!

Een draver op de drafbaan.

De drafsport in Australië is de eerste sport waar de zweep, vrijwillig, in de ban wordt gedaan. De Harness Racing Australia (HRA) kondigde deze week aan dat de zweep wordt verboden, zowel in wedstrijden als in training.

Historische beslissing

Het verbod is gekomen op verzoek van van de welzijnsorganisaties. Voorzitter van de HRA noemt het een historische dag: ‘De draverij bestaat al 200 jaar in Australië en ik denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat deze beslissing mogelijk de meest monumentale gebeurtenis is in die geschiedenis.’

De zweep heeft al eerder ter discussie gestaan in de afgelopen 20 jaar, in 1990 werd de lengte gereduceerd, in 2010 werden er extra voorwaarden gesteld aan het zweepgebruik en per september 2017 mag de zweep helemaal niet meer gebruikt worden.

Verbeteren van welzijn

De organisatie heeft de beslissing gemaakt om hun imago op het gebied van welzijn te verbeteren. Om die redenen is de zweep verboden op de trainingsbanen, op de stallen en in de wedstrijd. De beslissing zal echter niet overal in goede aarde vallen. ‘Sommige mensen zijn tegen deze verandering, maar mensen moeten zich gewoon aanpassen.’, aldus de voorzitter.

Het verzet bestaat voornamelijk uit veiligheidsredenen. Tijdens het testen van de nieuwe regel gaven sommige mensen aan dat zij een zweep nodig hebben voor de ongehoorzame paarden. ‘Sommige paarden raken bang vanwege een menigte of een vogel, dan kunnen ze schrikken of terugkomen. We gaan de komende tijd in gesprek met de trainers en pikeurs’.

Duidelijke boodschap

De welzijnsorganisatie RSPCA is blij met de beslissing, maar vindt het jammer dat het tot september 2017 zal duren. Er is echter wel begrip voor de tijd die uitgetrokken is. Een woordvoerder: ‘De pikeurs en trainers hebben tijd nodig om hier aan te wennen. De zweep is onderdeel van een jarenlange gewoonte. Er wordt nu een nieuw pad ingeslagen. We hopen dat dit een zeer duidelijke boodschap is voor de rest van Australië en zelfs de wereld. We hopen dat meer organisaties zullen volgen, van de racewereld weten we dat ook zij hun zweepgebruik onder de loep nemen.

Bron: ABC/ Hoefslag

Foto: shutterstock / IVASHstudio

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 18)

Vergelijkbare artikelen

Reacties