Vier paarden dood door uitbraak EHV1 op renbaan

Vier paarden dood door uitbraak EHV1 op renbaan

Op de Sunland Park renbaan in New Mexico is afgelopen week een uitbraak van rhinopneumonie vastgesteld. Het gaat om de gevreesde EHV1 variant. 28 paarden uit zeventien stallen zijn met de abortusvariant besmet. Vier van hen zijn inmiddels overleden.

De organisatie van de renbaan, stalpersoneel, dierenartsen, grooms en jockeys werken samen om de uitbraak zo snel mogelijk te beëindigen. Voorlopig zijn alle wedstrijden tot nadere orde afgelast.

Turf Paradise, een renbaan in Arizona, heeft ondertussen een vervoersbeperking ingesteld. Op dit complex staan drie paarden gestald die afkomstig zijn van Sunland Park voor daar EHV1 werd vastgesteld. Één van deze dieren vertoonde neurologische problemen en is inmiddels geëuthanaseerd. De overige twee paarden staan in quarantaine. In Arizona gaan de wedstrijden wel door, maar er mogen geen paarden het terrein betreden of verlaten.

Rhinopneumonie

EHV-1 kan bij drachtige merries tot abortus leiden, maar ook een vroegtijdige bevalling en neurologische problemen geven. Het virus verspreid zich via de lucht, besmette voorwerpen, kleding en handen. De incubatietijd bedraagt 1 tot 10 dagen. Na besmetting zijn meestal binnen 1 tot 3 dagen de eerste symptomen merkbaar. Het gaat hierbij veelal om wankelen, blaasproblemen en een verminderde staartreactie. In ernstige gevallen treden ernstige neurologische problemen op.

Klik hier voor meer informatie over rhinopneumonie.

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties