Valkenswaard: Wereldkampioen speelt met hindernissen

Valkenswaard: Wereldkampioen speelt met hindernissen

Boyd Exell
Boyd Exell. Foto: Remco Veurink

Een prachtig slot vandaag in Valkenswaard met een spannende vaardigheidsproef en een fraaie huldiging van de prijswinnaars in de stralende zon en met veel publiek.

Het vaardigheidsparcours kende verschillende moeilijkheden. Zo was hindernis 4 een brug, waarop veel paarden terug kwamen en er zelfs een enkele weigering moest worden genoteerd. Wie met veel bravoure over de brug kwam moest direct controle hebben omdat een lastige wending naar een extra smalle poort de volgende opgave was. Ook een zigzag op de lange zijde langs de tribune en een wave op de andere lange zijde maakten deel uit van het parcours, en een smalle doorgang die vanuit een lange lijn moest worden aangereden en een oxer stonden opgesteld.

Tweespannen

Een zure dag voor Harrie Verstappen die na dressuur en marathon als beste Nederlander op de vierde plek stond. Verstappen had zijn span er fijn aan staan in de vaardigheid maar in de wave kreeg hij een weigering op de B-poort waarna hij de hindernis opnieuw aanreed vanaf poort A. En dat is niet meer toegestaan, waardoor Verstappen wegens een verkeerd parcours werd uitgesloten. Het beste Nederlandse resultaat kwam op naam van Erik Couwenberg die er twee balletjes afreed. Couwenberg eindigde daarmee als vierde in de eindrangschikking. Ben Gosschalk deed weinig voor hem onder met twee balletjes en 2,05 aan tijdfouten. Gosschalk eindigde op zijn eerste wedstrijd van het seizoen als vijfde.
Twee tweespannen legden het parcours foutloos en binnen de tijd af. De eerste die daar in slaagde was David Matthews, die met ogenschijnlijk gemak en in een vlot tempo het parcours trotseerde. Van de negende plek steeg de Brit daarmee naar een derde plaats in de eindrangschikking. Ook de als tweede geplaatste Jozsef Dibak reed foutloos en daarmee legde hij veel druk op laatste starter Michael Sellier. De Fransman kon zich één balletje permitteren, maar tikte er twee vanaf, waardoor hij tweede werd en Dibak met de eindoverwinning naar huis ging.

Vierspannen

De Duitse vierspanrijders leken te spelen met het vaardigheidsparcours. Zowel Rainer Duen als Christoph Sandmann reden foutloos en binnen de tijd. Michael Brauchle en Georg von Stein bleven ook binnen de tijd, maar reden er één balletje af, evenals de Belg Dries Degrieck. Herman Ter Harmsel maakte tussen de pilonnen geen fouten, maar reed op weg naar een andere poort wat strak langs hindernis 8 waardoor hij daar een balletje afreed en hij haalde de toegestane tijd niet. Maar de vierspanmenner uit Rijssen kwam als beste Nederlander uit de bus met een mooie zevende plaats in de eindrangschikking. Mark Weusthof werd tiende.
Laatste starter in de vaardigheidsproef was koploper Boyd Exell. Hij had twee ballen marge op Christoph Sandmann, maar de wereldkampioen liet alles liggen en noteerde alleen luttele tijdfouten. Daarmee won hij de wedstrijd.

Bron: Hoefnet

Foto: Remco Veurink

Reacties