UAE ruiters mogen geen nationale kleuren dragen

UAE ruiters mogen geen nationale kleuren dragen

Vorige week werd bekend gemaakt dat de FEI de nationale bond van de Verenigde Arabische Emiraten (UAE) een schorsing heeft opgelegd naar aanleiding van de enduranceperikelen in het Midden Oosten. Normaal gesproken betekent dit dat ruiters uit dit land niet aan start mogen komen op (internationale) FEI wedstrijden. Echter maakt de FEI in dit geval een uitzondering door ruiters buiten de endurance discipline toch op individuele basis toe te laten. Uit een brief aan de nationale federaties blijkt dat atleten uit de Verenigde Arabische Emiraten voorlopig onder de FEI vlag staan aangemerkt op startlijsten. Ook mogen de nationale kleuren niet zichtbaar zijn op harnachement of ruiterkledij. Bij winst mag tevens het volkslied niet worden gespeeld.

Gekrenkte trots

Deze maatregelen betekenen een flinke klap voor trotse Arabieren. Zo sprak springruiter Abdulla Al Marri onlangs over waanzin: ‘Het is idioot en een klap in het gezicht voor de atleten die in andere paardensportdisciplines uitkomen,’ aldus Al Marri. ‘Wij, de springruiters, hebben niets te maken met de bizarre praktijken van onze landgenoten in de endurancesport. Het kwam voor ons als een schok. Waarom mag ik niet onder de vlag van mijn land uitkomen? Ze zouden de verantwoordelijke personen moeten aanpakken. Wanneer een springruiter zijn paard doping heeft toegediend, volgt er ook een schorsing voor die persoon. Waarom gebeurt dat nu niet? Het is wel heel rigoreus om iedereen te laten boeten voor een relatief kleine groep mensen die dit voor de rest verpesten. Het is niet zozeer spijtig dat mijn agenda nu overhoop ligt. We vertegenwoordigen graag ons land en dat is nu niet mogelijk. We zijn trots op onze afkomst.’

Gepaste maatregelen

De FEI zal de omstandigheden op nationaal georganiseerde wedstrijden in de UAE scherp in de gaten houden. Mochten daar opnieuw welzijnsproblemen opspelen, dan zullen er gepaste maatregelen worden genomen.

Hoewel de FEI haar federaties heeft geadviseerd geen ruiters te laten starten op nationale UAE wedstrijden, mag het internationaal hippisch orgaan hier echter geen verbod op leggen. Deze taak ligt bij de nationale federaties zelf. De Belgische bond KBRSF laat inmiddels weten haar ruiters en officials een verbod op te leggen voor deelname aan wedstrijden in de Arabische Emiraten, zolang deze door de FEI geschorst blijft.

De KNHS heeft haar ruiters dringend verzocht niet deel te nemen aan nationale wedstrijden in FEI-landengroep 7 (Midden Oosten).

Foto: Lotty van Hulst

Reacties