Onderzoek naar spookwedstrijden

Onderzoek naar spookwedstrijden

Een FEI endurancewedstrijd in Dubai, die voor 21 januari 2015 op de kalender stond, zou nooit hebben plaatsgevonden. Volgens bronnen uit de Verenigde Arabische Emiraten zou de wedstrijd, die pas laat aan de FEI kalender werd toevoegd en waarbij maar liefst 91% van de combinaties zou zijn gefinished, nooit zijn verreden. Het aantal combinaties dat de wedstrijd zou hebben voltooid lag hiermee maar liefst drie keer hoger dan het normale aantal duo’s dat de eindstreep behaald. Ook naar kroonprins en wereldkampioen Sjeik Hamdan Bin Mohammed Al Maktoum wordt, samen met een aantal andere grote namen uit het Midden-Oosten, onderzoek gedaan. Zij zouden mogelijk eveneens betrokken zijn bij de spookwedstrijden. Bedrijf Quest, ingeschakeld door de FEI, onderzoekt de integriteit van dertien ruiters, waaronder Hamdan en enkele familieleden.

Voor deze wedstrijd stonden geen buitenlandse deelnemers of officials op de lijst. Op internet zijn tevens geen foto’s te vinden en er staat geen informatie op de nationale hippische website van de Verenigde Arabische emiraten. Dit roept vragen op bij de verificatie van de resultaten. Een FEI woordvoerder: ‘Deze tweesterrenwedstrijd werd verreden als kwalificatie voor de President’s Cup. Alle papieren werden op tijd geleverd en goedgekeurd. Er was inderdaad sprake van een buitengewoon hoog aantal gefinishte deelnemers, maar de efficiënty van een reglement van een discipline mag niet in twijfel getrokken worden op basis van één evenement.’

Voor de aankomende tijd staan er geen FEI wedstrijden in het Midden-Oosten meer op de kalender. Wegens ongeregeldheden besloot het internationaal hippisch orgaan onlangs om de twee overige wedstrijden van hun FEI-status te ontdoen.

Horse and hound/Hoefslag

Foto: Lotty van Hulst

Reacties