Twee Nederlanders starten in Mongol Derby 2016

Twee Nederlanders starten in Mongol Derby 2016

Tijdens de Mongol Derby van 2016 zullen maar liefst twee Nederlanders een poging doen om de zwaarste endurancewedstrijd ter wereld te volbrengen. Één van hen heet Babs Ketelaar. De tweede naam is nog niet bekend gemaakt. Het is niet de eerste keer dat deelnemers uit Nederland aan start verschijnen. In 2011 wist Frederique Schut de tien dagen lange rit te volbrengen, gevolgd door Kirsten Melis in 2013, Chris Berkers in 2014 en Catherine Gudde in 2015.

De editie van 2015 is nog maar net achter de rug, maar toch kijkt de organisatie alweer reikhalzend uit naar de wedstrijd van 2016. De loodzware reis van 1000 kilometer voert de ruiters langs de oude postroute van de oude krijger Dzjengis Khan.  Tijdens de rit rijden de atleten op inheems gefokte halfwilde paarden, die om de veertig kilometer gewisseld mogen worden voor een fris exemplaar. Gezien het ruige landschap zijn de omstandigheden vaak moeilijk. Zo moet er regelmatig in de buitenlucht geslapen worden en is water soms schaars. Ieder jaar verschijnen 35 deelnemers aan start, waarvan gemiddeld de helft de race ook daadwerkelijk weet te volbrengen.

Binnenkort zal een documentaire in de Britse bioscoop verschijnen over de laatste twee edities van de Mongol Derby. De film werd geregisseerd door Ivo Marlow, die ooit zelf twee keer aan start kwam. Het is nog niet bekend of ‘All The Wild Horses’ ook in Nederland zal worden vertoond.

Hoefslag/Facebook

Foto: Malou Rose

Reacties