Tuigpaardtopper Saffraan gaat fokkerij in Amerika dienen

Tuigpaardtopper Saffraan gaat fokkerij in Amerika dienen

Vandaag is de KWPN-hengst Saffraan (Fabricius x Renovo) naar Amerika gegaan. De hengst is verkocht aan Elite Equine Investment Group in Mattoon in Illinois waar hij op de Shady Lawn Stables komt te staan. Daar zal hij zijn loopbaan als dekhengst voortzetten.

De in 1999 als Sipburga geboren vos werd in 2002 goedgekeurd. Op de hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch werd hij kampioen en het verrichtingsonderzoek sloot hij ook af met de hoogste cijfers. Er staan 542 nakomelingen van Saffraan geregistreerd. 51 merries werden er ster, acht keur, drie Prok goedgekeurd en één is er elite. Diverse dochters behaalden daarbij kampioenstitels aan de hand. Vier hengsten haalden de tweede bezichtiging.

Geregeld komen we Saffraan-kinderen tegen op de concoursvelden, 47 zijn er uitgebracht in de sport en dat is 9% van zijn vier jaar- en oudere nazaten. Absolute topper is Besterly Amadeus van Leendert Veerman, met 433 winstpunten.

Zelf behaalde de altijd heel scherp en extra bewegende hengst vele aangespannen titels in handen van zijn baas Marcel Ritsma. Hij was kampioen dekhengsten, behaalde twee maal de Manno-Trofee en ook twee maal de Oregon-Trofee. Saffraan heeft 55 winstpunten op zijn naam staan.

Marcel Ritsma: ‘Toen hij vandaag bij ons wegging had dat toch meer impact dan ik dacht. Ik kocht hem als veulen en ik heb hele mooie dingen met hem beleefd. Hij is dan wel 17 jaar, maar nog glashard. Natuurlijk is het mijn eigen besluit, nu is er nog vraag naar hem en kan hij nog iets betekenen voor de fokkerij in Amerika. Maar het is toch een heel bijzondere dag. Een tweede Saffraan krijg ik niet weer. Hij heeft zoveel temperament, hij bruist nog altijd van energie. Ik denk dat hij ras en temperament kan toevoegen aan de fokkerij in Amerika.’

Bron: KWPN

Foto: Remco Veurink

Reacties