Tuigpaarden onder het zadel

Tuigpaarden onder het zadel

tuigpaard
Foto: Remco Veurink

Al enkele jaren wordt in Marum het open Nederlands kampioenschap tuigpaarden onder het zadel gehouden. Ook dit jaar was er weer veel belangstelling voor zodat er voorgeselecteerd moest worden. Uiteindelijk kregen elf combinaties een uitnodiging om te strijden om het kampioenschap. Na de eerste omloop nodigde de jury er vijf uit voor de finale. Het was Anneke Huckriede die met Unaniem (v.Renovo) kans zag om haar titel van vorig jaar te prolongeren waarbij Unaniem weer spectaculair bewoog. De meeste concurrentie kwam van Hessel van Veen met Bastiaan (v.Saffraan). Ook deze vos beschikt over zeer veel beweging maar Unaniem wist er nog even meer in te klimmen. Zavanno (v.Manno), Esmee Voogd met Twente III (v.Roy M) van Stal Borkent en Gerbrich Elgersma met Egberdina’s Unitas (v.Nando) van de Egberdina Hoeve mochten zich vervolgens opstellen.

Behalve het open Nederlands kampioenschap stonden er in het winderige Marum rubrieken voor nationale rijders en voor de regionale rijders Noord op het programma.

In de kleine limiet nationaal was het de goedgekeurde KWPN-hengst Aron HBC (v.Ganges) van de HBC Stal die in handen van Cees Embregts de ereronde mocht aanvoeren. De donkere vos viel op door zijn royale voorbeengebruik. De arbiter moest daarna in actie komen en zijn voorkeur ging uit naar de veel front vertonenden schimmel Zilver (v.Ranno) met Lambertus Huckriede, waardoor Besterly Artiflex (v.Patijn) van de combinatie Wijmenga/Veerman met Leendert Veerman derde werd.

Ook in de grote limiet was de jury het eens over de winnaar, dat was Harry van Middelaar met Brandy (v.Uromast) van het Brandy Consortium. De zwarte was heel constant in zijn optreden maar het tempo mag iets lager waardoor de show wellicht nog groter wordt. De arbiter moest vervolgens kiezen tussen twee sterk bewegende vossen Business (v.Vlasco) van Gerrit Egberink met Lambertus Huckriede en PrimeVal Bentley VDL (v.Larix) van de combinatie Mekkes, Ritsema, Arends en VDL Stud met Derk Jan Mekkes. Wederom kreeg Lambertus Huckriede de voorkeur van de arbiter. Deze drie reden samen over en het was mooi om te zien dat ze alle drie beschikken over een mooi front zonder daarbij gebruik te hoeven maken van een opzet.

Hoefslag/KWPN

Reacties