Tegenvallende score Chardon

Tegenvallende score Chardon

De baan in de La Praire renbaan, waar vorige week de para dressuurruiters zo succesvol waren- ligt er schitterend bij. Het vormt de komende twee dagen het decor voor de dressuur van de vierspannen. Het is in tegenstelling tot bij de para dressuur prachtig weer. 46 Spannen presenteren zich aan de jury; 23 vandaag en 23 morgen. Het Nederlandse team van bondscoach Harry de Ruyter bestaat uit IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman. Dit trio is favoriet voor de teamtitel.

Aan IJsbrand Chardon de lastige taak vandaag om als allereerste een score neer te zetten. Twee jaar heeft hij naar het WK toegewerkt, maar tot nu toe zit het niet mee. Zijn twee beste paarden moest hij thuislaten, dus dit span loopt voor het eerst in deze samenstelling. Het span donkerbruinen is heel elegant en loopt met veel uitstraling. De paarden zijn mooi gelijk in het front en wat betreft gangen. Een must voor de dressuur, waarbij het gaat om gelijkheid, harmonie, controle en gehoorzaamheid. Een 7.7 voor het eerste uitstrekken, dat begint goed. Het linker achterpaard maakt af en toe een huppeltje in draf en het linker voorpaard kijkt bij het halthouden even achterom en wordt wat ongeduldig. De vrije stap levert een 6.7 op; de fitte paarden weten wat er komt en willen weer vertrekken; de overgang naar draf komt dus wat vroeg. In uitgestrekte draf gaat het op de AC-lijn op de jury af. De voorpaarden wijken wat van de lijn bij het halthouden, maar zeer goede proef: 42.12 (117.88 punten), met een 8.7 voor de vaardigheden van de menner en een 9.4 voor de prachtige presentatie.

Harry de Ruyter: ‘Ik vond het een goede proef, maar hij komt drie tot vier punten tekort omdat hij als eerste moet starten. Dan zijn de juryleden altijd wat gereserveerd. Het zou niet zo moeten werken, maar het is wel zo. Ik had zelf gehoopt op een proef rond de 38. We zijn niet weg met deze score, maar ik hoop wel dat dit het streepresultaat wordt. Aan de uitvoering lag het niet. Uitstrekken was heel goed, mooi in de takt en de figuren waren goed gereden. Een heel ontspannen proef. In de stap heeft hij wel wat laten liggen, de linksachter dribbelde wat. Daar word je op gestraft. Het is zo jammer dat we helemaal verkeerd geloot hebben. Die loting is een catastrofe. Eigenlijk moet het zijn dat je op de laatste dag de vijftien die het hele jaar het beste hebben gereden in de dressuur op het einde achter elkaar laat lopen. Dan zit er vanzelf veel meer lijn in de jurering.

IJsbrand: ‘Het is jammer. Ik heb het in Kentucky gehad en nu weer en iedereen weet dat het je zomaar drie punten scheelt. Ik vind het onacceptabel dat dit mogelijk is. De KNHS moet zich hier hard voor maken. De kopgroep moet bij elkaar in de dressuur. Ik rijd hier om half tien en morgenmiddag rijden Chester en Boyd. Ik reed een zeer correcte proef, maar ze zijn gewoon voorzichtig. Dat weet iedereen. In de stap en bij het halthouden liet ik punten liggen, maar de verzameling en het uitstrekken was volgens mij heel mooi om te zien. Ik ben alleen ontevreden over de punten, maar het heeft geen zin om daar over door te zeuren.’

Na het eerste blok van zes menners gaat de Nederlander aan de leiding, gevolgd door de Belg Glenn Geerts met 57.22.

Livescores Dressuur Vierspannen
Startlijst Dressuur Vierspannen

Later meer.

(Foto: Peter van Pinxteren)

Reacties