Studie: Air jacket verkleint risico op ernstig borstletsel

Studie: Air jacket verkleint risico op ernstig borstletsel

Eventing

Uit een recente Britse studie blijkt dat air jackets geen dodelijke afloop kunnen voorkomen wanneer een paard bovenop de ruiter terecht komt tijdens een valpartij. Het risico op ernstig borstletsel is dankzij het veiligheidsvest echter met 13% afgenomen.

Net als een airbag in een auto, zijn air jackets specifiek ontworpen om zich op te blazen en bescherming te bieden tijdens een valpartij. De afgelopen jaren rees echter de vraag of de jackets wel zo effectief zijn tijdens ongelukken. Tijdens onderzoek aan de Bristol Veterinary School werden zowel de BETA 2009 Level 3 body-and shoulder protector en een bestaand regulier air jacket getest. Tijdens de studie lieten de wetenschappers een paardenkadaver bovenop een crash test dummy vallen om het borstletsel in kaart te brengen. De verwondingen varieerden van minimale scheuren in de aorta, tot ernstige verwondingen als meervoudig gebroken ribben en breuken aan het borstbeen, waardoor een ruiter de kans loopt op verstikking.

Uit de studie bleek dat de air jacket de kracht van het kadaver op de dummy licht reduceerde en daarmee het risico op borstletsel van 94% naar 81% slonk. Dit betekent dat de air jacket daadwerkelijk ernstig letsel kan voorkomen. Er werd echter niet gemeten of het vest de ruiter ook tegen de klap op de grond beschermd.

‘Tussen juli 2013 en juni 2014 werden er in de Britse eventingsport 45 valpartijen gemeld waarbij het paard bovenop de ruiter terecht kwam. Tijdens 16 van deze ongelukken raakte de ruiter ernstig gewond, terwijl één persoon om het leven kwam. We moeten ons daarom blijven concentreren op het veiliger maken van deze sport,’ aldus een woordvoerder.

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Foto: Remco Veurink

Reacties