Schorsing van twee jaar voor endurance-amazone

Schorsing van twee jaar voor endurance-amazone

endurance
foto: Ruud Overes

Het FEI Tribunaal heeft een laatste beslissing genomen in de dopingzaak rond Sjeika Najla Bint Salman Al Khalifa (Bahrein). Tijdens de tweesterren endurancewedstrijd over 120 kilometer in het Italiaanse Verona, werd haar paard Salahdin du Lauragais positief getest op de verboden substantie reserpine. Het gaat hierbij om een langdurig werkend kalmeringsmiddel om paarden te sederen.

Het FEI tribunaal heeft de amazone een schorsing van 24 maanden opgelegd. Hierbij zal rekening worden gehouden met het feit dat Al Khalifa al sinds 29 september 2014 aan de kant staat. De Bahreinse heeft 30 dagen om tegen de beslissing in beroep te gaan bij de Court of Arbitration for Sport (CAS).

Injecteren wegens wraakgevoelens

Volgens de Sjeika ‘slaat het nergens op’ dat zij de medicatie zelf zou hebben toegediend wanneer er al een grote kans wat dat zij op het podium zou komen en dan vanzelfsprekend haar paard voor de test zou moeten aanbieden. Haar loopbaan als enduranceamazone zou door de positieve test zijn vernietigd. Een verklaring van trainer Narendrha Singh zou haar onschuld moeten aantonen. Singh liet namelijk weten dat hij ‘zonder medeweten van Al Khalifa’ tussen 2 en 7 juni het paard met reserpine zou hebben geinjecteerd. Dit zou gedaan zijn wegens wraakgevoelens over een financieel dispuut. Singh zou eerder al zijn vertrokken wegens de onenigheid, maar werd later weer opnieuw aangenomen voor de baan.

De FEI plaatst echter vraagtekens bij de schuldverklaring. Zo liep de vertaling vertraging op en klopte het paspoort en de bijbehorende handtekeningen niet. Mede daarom besloot de FEI om Al Khalifa toch als eindverantwoordelijke aan te wijzen.

Bron: Hoefslag/FEI

 

Reacties