Renpaardkampioen niet in Epsom Derby na genetisch onderzoek

Renpaardkampioen niet in Epsom Derby na genetisch onderzoek

volbloed
foto: Shutterstock

Een vooraanstaande Britse renpaardentrainer heeft besloten om zijn kampioenspaard niet aan start te brengen tijdens de Epsom Derby. De reden: een snelheidsgenentest toont aan dat de lange afstand van de wedstrijd niet bij zijn paard past en het dier te weinig kans maakt op winst.

Hugo Palmer liet onlangs weten dat zijn 2000 Guineas winnaar Galileo Gold is teruggetrokken uit de strijd nadat hij onderzoek liet uitvoeren door Equinome, een bedrijf dat zich specialiseert in DNA analyses. Uit de test zou zijn gebleken dat Galileo Gold beschikt over het C:C genotype. Volgens de wetenschappers presteren paarden met het C:C genotype het beste tijdens wedstrijden korter dan 1 mijl (1.6 kilometer). Uit een eerdere studie bleek dat van de 1000 renpaarden met het C:C genotype slechts 1% daadwerkelijk tot een overwinning kwam op wedstrijden langer dan 1 mijl.

De snelheidsgenentest werd in 2010 gelanceerd nadat Dr. Emmeline Hill onthulde dat een specifiek gen verantwoordelijk zou kunnen zijn voor optimale spierontwikkeling die nodig is voor goede resultaten bij volbloed renpaarden. Sindsdien hebben meerdere onafhankelijke studiegroepen in Amerika, Italië en Japan deze theorie bevestigd. Hierbij werden meer dan 13.000 paarden in 19 landen getest.

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Foto: Shutterstock

Reacties