Rogier den Dekker: ‘Renbaan Duindigt heeft enorme potentie’

Rogier den Dekker: ‘Renbaan Duindigt heeft enorme potentie’

Net als de afgelopen jaren kwam Renbaan Duindigt dit jaar half struikelend over de finish. In april van dit jaar werd bekend dat de beoogde verkoop aan Kuynder B.V. niet door ging, waarna trainers aangaven dat het moeilijk is om nog positief te blijven over de toekomst van de renbaan. 

Mogelijke koper

Niet alleen werden er dit jaar vijf koersdagen geannuleerd, er is ook nog altijd geen zekerheid over het voortbestaan van de renbaan. Al vierenhalf jaar duurt de soap rondom de verkoop van de renbaan nu, terwijl de hypotheekschuld de 6 miljoen inmiddels ruim is gepasseerd. Toch zit er, na maandenlange radiostilte, wat beweging in de zaak. Er zou sprake zijn van een mogelijke koper, waar op korte termijn de laatste onderhandelingsgesprekken mee zullen worden gevoerd. Mocht de koop doorgaan, dan is de sport in één keer schuldenvrij en kan er bovendien worden geïnvesteerd in de gehele draf- en rensport in Nederland.

Plan B

Voor het geval de koop niet doorgaat, ligt er ook nog een plan B van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport (SNDR) op de plank. In dat plan zal een aantal eigenaren en fokkers de schuld van zes miljoen euro van de huidige financiers overnemen. Hiermee wordt niet alleen een veiling van de renbaan voorkomen, de sport wordt bovendien verlost van de jaarlijkse drie ton aan rentelast.

John van Nierop, één van de onderhandelaars namens de SNDR, stelt dat er volgend jaar hoe dan ook gekoerst gaat worden op Duindigt. ‘De eerste meeting staat al voor 25 maart gepland’, vertelt hij aan het AD.

Een wonder

Rogier den Dekker, baanspeaker op de drafbaan in Alkmaar en bovendien commentator voor de springsport bij Eurosport, moet het nog zien gebeuren. ‘Ik zou het een wonder noemen als het allemaal lukt met Duindigt. We moeten ons bovendien afvragen of er in Nederland nog voldoende paarden zijn voor twee a-banen (Victoria Park in Wolvega en Duindigt, red.). Het paardenbestand is momenteel niet groot, maar je hoopt natuurlijk wel dat het aantrekt. In Wolvega hebben ze, ook door de samenwerking met de Fransen, de stijgende lijn echt te pakken. Die baan lijkt de redding van de sport in ons land te gaan worden.’

Enorme potentie

Toch is er hoop voor de baan, denkt Den Dekker. ‘Het is een eerlijke baan en het is natuurlijk de enige baan in Nederland waar ook met volbloeden en Arabieren geracet wordt. Wolvega is momenteel het levende bewijs dat de sport in Nederland nog springlevend is en die mogelijkheid zie ik voor Duindigt ook. Duindigt heeft een enorme potentie, mits de juiste mensen zich ermee gaan bemoeien.’

Bron: Algemeen Dagblad / Hoefslag
Foto: Privébezit Wendy Koekoek

Reacties