Reining: aangepast kader- en selectiesysteem

Reining: aangepast kader- en selectiesysteem

Jurgen Pouls
Jurgen Pouls, hier in Caen (2014) foto: Hippo Foto

Op weg naar het EK Reining 2015 in Aken is een aantal veranderingen doorgevoerd in de wijze waarop ruiters zich kunnen kwalificeren voor het A-kader en de teamselectie.

Na de Wereldruiterspelen 2014 zijn de prestaties en het selectiesysteem grondig geëvalueerd door de afdeling Topsport, bondscoach Dave Young en de deelnemende ruiters. Die evaluatie is besproken door de technische commissie reining en heeft tot een aantal belangrijke veranderingen geleid:

–       In 2015 zal het NK Reining in juni gebruikt worden als ‘Trial’-wedstrijd: de eerste vier combinaties  zijn automatisch opgenomen in de selectie voor het EK.

–       Deze vier ruiters en andere ruiters die in aanmerking willen komen voor de teamselectie, dienen zich voorafgaand aan het NK te hebben gekwalificeerd volgens de FEI-normen om in aanmerking te komen voor deelname aan het EK.

–       De ruiters die aan de WEG 2014 hebben deelgenomen blijven tot aan het NK 2014 in het A-kader.

–       Vanaf het NK 2015 bestaat het A-kader uit de ruiters die behoren tot de definitieve selectie voor het EK 2015.

–       Het B-kader wordt vervangen door een Prospectgroep bestaande uit de ruiters die na het NK 2015 zijn opgenomen in de nominatieve inschrijving voor het EK 2015, maar niet tot de definitieve inschrijving behoren.

–       De bondscoach is gerechtigd wildcards te verstrekken aan ruiters voor zowel de teamselectie als de Prospectgroep op basis van prestaties en/of potentieel.

Nieuw systeem evalueren

Met deze veranderingen wordt het kader- en selectiesysteem aanzienlijk aangepast. Maarten van der Heijden, directeur Topsport: ‘De evaluatie van zowel de prestaties tijdens de WEG waren aanleiding om grondig te kijken naar de manier waarop de reiningsport zich het best kan ontwikkelen en verbeteren. We hebben gekozen voor een nieuwe systematiek waarbij ruiters meer met elkaar moeten concurreren om in een selectie te komen. Daarnaast bleek uit de evaluatie dat ruiters en eigenaren het oude systeem tamelijk ingewikkeld vonden. Daar hebben we naar geluisterd. Eind 2015 zullen we het nieuwe systeem evalueren en kijken hoe dat bevalt en of aanpassingen nodig zijn. Bondscoach Dave Young voegt toe: ‘Ik verwacht dat de ruiters hun uiterste best doen tijdens het NK om aanspraak te maken op een teamplek voor het EK. Het nieuwe systeem geeft ons duidelijkheid over de selectiecriteria.’

Nieuwe jeugdtrainer

Behalve een nieuw kader- en selectiesysteem zijn er ook een tweetal personele veranderingen aangebracht. Na 5 jaar hard werken en meerdere team en individuele medailles met haar jeugdteams te hebben behaald, heeft Rieky Young te kennen gegeven dat het tijd werd voor een nieuwe jeugdtrainer. Die is gevonden in de persoon van Jurgen Pouls. Jurgen is in de afgelopen jaren meerdere malen lid van het Nederlands seniorenteam geweest en heeft de dagelijkse leiding over Reiningcentrum Meertenhof in Grathem.  Maarten van der Heijden: “Ik ben erg blij dat we met Jurgen een nieuwe jeugdtrainer hebben die onze jeugdruiters op hetzelfde niveau als Rieky kan trainen. Zijn eigen presteren en ervaring zijn van grote waarde voor de jeugd.”

Na zeven jaar de reiningteams veterinair te hebben begeleid en ondersteund heeft Waling Haytema de overstap gemaakt naar de Endurance, Hij wordt vervangen door Joost Hezemans die de reiningteams zal ondersteunen. Waling en Joost zijn beide partners van Dierenkliniek Wolvega.

KNHS

Reacties