Polospeler overlijdt na twee jaar in coma te hebben gelegen

Polospeler overlijdt na twee jaar in coma te hebben gelegen

De Braziliaanse polospeler Juracy Santos is afgelopen weekend overleden, bijna twee jaar nadat hij na een val in coma raakte. De vijftigjarige Santos speelde in Groot-Brittannië in de Phoenician Cup in juli 2014 toen hij van zijn paard viel. Zijn polopony botste op een andere pony, waardoor zijn berijder zijn balans verloor en hard met zijn hoofd op de grond terechtkwam.

Santos werd met de traumahelikopter naar het Royal London Hospital vervoerd, maar werd later naar Brazilië gebracht, dichter bij zijn familie.

Het ongeluk was de aanleiding voor een campagne om veiligere polohelmen te verplichten, omdat de meeste helmen die tijdens de sport gebruikt werden weinig bescherming boden. Onder andere hippisch journalist Aurora Eastwood maakte zich hard voor deze zaak door een brief te schrijven aan de Hurlingham Polo Association, het overkoepelend orgaan van de polosport. Hoewel er speciale veiligheidshelmen voor polo bestaan, kiezen de meeste spelers voor een zogenaamde ‘low profile’ helm, waarbij een enkel kinbandje de helm op zijn plaats bevestigt, in plaats van het driepuntensysteem. Uit een uitgebreide test bleek eerder al dat de populaire veiligheidshelm de ruiter niet goed beschermt tegen mogelijk hoofd- of hersenletsel. Spelers kiezen liever voor de onveilige, maar flatteuze helm, in plaats van dat ze aan hun veiligheid denken.

Santos was een sterspeler van de Guards Polo Club. Zij stuurde haar condoleances naar de familie van de speler. ‘Waarschijnlijk komt er dit seizoen een herdenkingsdienst voor de populaire speler’, zei de club in een verklaring.

Horsetalk/Hoefslag

Foto: PoloSports

Reacties