Polo: Wat komt er allemaal bij kijken?

Polo: Wat komt er allemaal bij kijken?

Hoefgetrappel, pollenstampen en picknicken op een strobaal in het zonnetje: polo is vooral bekend in Engeland en Argentinië, maar ook in Nederland wordt de sport fanatiek beoefend. In totaal zijn er maar liefst tien velden in ons land. En elk weekend is er wel een evenement om naartoe te gaan.

Polo staat bekend om zijn glamour, maar dat klopt niet helemaal. Het spel is ooit uitgevonden als oorlogssport; het is niet zonder gevaar en vergt veel van zijn spelers. “Nee, het is niet bepaald een klassiek concert”, grapt Brenda de Boer, speelster, coach en polomanager van Polo Club Midden-Nederland.

Extreme sport

Het is een extreme sport, vertelt ze. “De bal vliegt met 100 tot 200 kilometer per uur over het veld en de paarden moeten tijdens het seizoen twee keer per dag trainen om een goede conditie te behouden.” Vanwege de intensiviteit mogen de dieren daarom ook maar 7,5 minuut achter elkaar spelen. Soms rennen ze met 50 tot 60 kilometer per uur over het veld.

Op zo’n moment dreunt de grond niet alleen op, maar ook langs het veld. Tijdens sommige evenementen is het gebruikelijk om langs de lijn te picknicken. “Hond mee en lekker op een strobaal met het hele gezin naar de wedstrijd kijken”, zegt De Boer. Daarbij is het zeker niet nodig om stil te zijn. “Polopaarden zijn echt onverstoorbaar, dus je mag gewoon kletsen langs de lijn. En we vinden het alleen maar leuk als je ons hard aanmoedigt.”

Sprintjes

In totaal bestaat het spel uit vier blokken (chukka’s) van 7,5 minuten. Na deze periode wisselen de spelers van paard, zodat de belasting niet te hoog wordt voor de dieren. “Je kunt het spel het vergelijken met squash; het is hollen en stilstaan. De paarden kunnen daarom niet onbeperkt sprintjes trekken”, legt ze uit. Je moet een beetje slim omgaan met de energie van je paard.

De spelers hebben daarentegen minder rust: als ze van paard wisselen, springen ze soms rechtstreeks van het ene dier op het andere om maar geen tijd te verliezen. Ook tijdens het spel is er weinig kans om even uit te blazen. Communiceren op het 300 meter lange veld is lastig, dus schreeuwen ze hard aanwijzingen naar elkaar. “En dat is ook nog wel eens een krachtterm”, zegt De Boer.

Heel vaak ook geen dress code

In de pauze stampt het publiek de los getrapte pollen weer terug in de grond. “Dat is geen grap, want daar hebben we echt wat aan. De bal rolt beter op een vlak veld. Heel veel mensen vinden dat het een gekke traditie is, maar we stellen het echt op prijs als je meehelpt. Daarom heb je niks aan hoge hakken op het veld.” Alhoewel sommige evenementen een dress code hebben, zijn velen ook gewoon toegankelijk in een spijkerbroek. “Dat staat er vaak bij in de agenda op polo.nl. De dress code is niet altijd zo formeel als dat je zou denken.”

Eén belangrijke regel
Er is eigenlijk maar één regel in polo: kijk altijd naar het veld. “De bal gaat heel hard, dus voor je eigen veiligheid moet je altijd blijven opletten.” Als je de paarden zelf eens wil bekijken, dan vinden de spelers het geen probleem om het een en ander uit te leggen voor of na de wedstrijd.

“De meeste mensen vinden het heel leuk om erover te vertellen. Bij de grotere evenementen zit er ook een commentator.” Dat is bijvoorbeeld het geval bij de wedstrijd in Vreeland (21 en 22 mei), Waalre (18 en 19 juni) en in Putten (16 tot en met 18 september). Mocht die er niet zijn: na elk doelpunt wisselen de spelers van helft. Dan weet je in elk geval dat je voor de juiste club blijft juichen.

Bron: RTLNieuws

Foto: Polo Online

Reacties