Ploegwedstrijden in de lift

Ploegwedstrijden in de lift

Oude tijden herleven wanneer de ploegen achter de paarden worden bevestigd en mens en dier zo goed mogelijk mooie voren ploegen. Met klakkende tongen en aanmoedigende woorden komen de Fjordenpaarden, de Fries en de Oldenburger in beweging.

Menvereniging Het Aangespannen Recreatie Paard (HARP) organiseerde zaterdagmiddag een ploegwedstrijd. Prachtig najaarsweer, gemoedelijke paardeneigenaars en een handvol publiek zorgen voor een gezellige sfeer. Een deskundige jury beoordeelt op 10 punten zodat uiteindelijk een winnaar bekend is. De ploegwedstrijd is deze keer bij de Kuilenweg in Bruchterveld, waar de familie Van Laar een perceel land beschikbaar heeft gesteld. Volgens voorzitter van HARP, Henk Beniers, is het nog lastig om land te vinden, omdat de meeste boeren groenbemesting willen en dat is niet handig voor een wedstrijd. Het land is door vrijwilligers netjes gemaakt en de bordjes met de plekken voor de negen deelnemers zijn geplaatst. Een loting bepaalt waar ieders plek is. De heren Veurink, Bulthuis en Kremer vormen de jury. Het oudste jurylid, Roelof Kremer (79) weet goed waar hij over praat.

“Vroeger, voor de komst van tractoren, heb ik zelf mijn land geploegd achter een paard. Dan liep ik urenlang achter de kont van het paard over mijn land’. De juryleden gebruiken een duimstok om de diepte van de voren te meten. Verder letten ze onder andere ook op de aansluiting van de voren, of het groen er goed onder zit, of de voren recht zijn en het inzetten en uithalen van de ploeg. Winnaar is geworden Gert Jan Reints en Gerrit Lennips, tweede Gerrit Ramaker en derde Gerben en Gerrit Beniers. Elke deelnemer krijgt een droge worst en een zak wortels, gesponsord, mee naar huis. Jan Veurink, ook jurylid:

“De deelname aan de ploegwedstrijden zit in de lift. Er komen weer ploegen tevoorschijn die jaren lang in de brandnetels hebben gelegen. De mensen weten soms niet meer hoe het ding af te stellen. De aandacht voor rijpaarden zakt een beetje in”.

DeStentor

Foto: Omroep Zeeland

Reacties