Onderzoek: Niet-fitte endurance paarden eerder op te sporen

Onderzoek: Niet-fitte endurance paarden eerder op te sporen

Volgens onderzoekers die de prestaties van meer dan 4000 endurance paarden analyseerden, is het mogelijk om vroeg in een wedstrijd te voorspellen welke paarden later zullen uitvallen. De onderzoekers analyseerden de gegevens van 4070 verschillende endurance paarden die tussen 2007 en 2011 in totaal 7032 wedstrijden liepen over afstanden van 80 tot 160 km. Het waren alle één- tot driesterren FEI-races in Frankrijk, de VAE, Spanje en Portugal.

Eric Barrey en zijn collega’s zijn van mening dat het mogelijk is om niet-fitte paarden eerder in een wedstrijd op te sporen door kernvariabelen te meten, waaronder het herstel van de hartslag. Met behulp van hun model kunnen dierenartsen tijdens een vetcheck al eerder aangeven hoe groot de kans is dat een paard bij een latere controle zal worden gediskwalificeerd.

Hersteltijd hartslag cruciaal

Het onderzoeksteam analyseerde de belangrijkste gegevens met betrekking tot de hartslag, cardiale hersteltijd en gemiddelde snelheid. De leeftijd van het paard en de afstand van de wedstrijd werden ook in de berekeningen meegenomen. Overall werd 39 procent van de paarden die aan een wedstrijd begon uitgeschakeld. De meest voorkomende reden was kreupelheid (64%) of metabole stoornissen (15%). Het percentage juist voorspelde eliminaties bij vetgate 2 t/m 5 lag tussen de 62% en 86%, afhankelijk van de poort. (Een paard moet binnen 20 minuten na aankomst een hartslag van onder de 65 hebben om door te mogen gaan, al varieert die voorwaarde per niveau).

Het onderzoeksteam vond dat de kans op eliminatie na de volgende fase groter was als de hersteltijd meer dan 11 minuten was bij poort 1 of 2 en langer dan 13 minuten bij vetgate 3 of 4. Op basis van de hersteltijd van de hartslag kon de uitslag bij de volgende poort voorspeld worden. Op die manier kan dus al eerder een paard dat geëlimineerd zal worden, worden opgespoord. ‘Voor het welzijn van het paard en in verband met het imago van de sport is het van belang een paard zo snel mogelijk uit de wedstrijd te nemen, om erger te voorkomen’, aldus het team. ‘Temeer omdat eliminaties de laatste jaren zijn toegenomen.’

Kreupelheid

Kreupelheid, uitdroging en metabole stoornissen zijn de belangrijkste oorzaken van de diskwalificatie in 160km wedstrijden. Eliminatiestatistieken van endurance wedstrijden variëren per geografisch gebied. Metabole aandoeningen komen vaker voor in warme en vochtige landen. Kreupelheid blijft echter de meest voorkomende oorzaak van de eliminatie, in alle landen.

‘Omdat een aanzienlijk deel (12%) van de geëlimineerde paarden spoedeisende medische behandeling vereist, is snelle detectie van vermoeide paarden een uitdaging voor dierenartsen en een belangrijk punt in de verbetering van het welzijn van paarden’, aldus het onderzoeksteam. ‘Hartslag is een belangrijke parameter voor succes in endurance evenementen, omdat bij de cardiale hersteltijd rekening is gehouden bij de berekening van de gemiddelde snelheid van elke fase van een wedstrijd.’

Voorbeeld

Om hun voorspellende berekeningen te controleren, berekende het team de kans op eliminatie van een onafhankelijke dataset van 80 paarden in 1, 2 en 3-sterren endurance evenementen in 2014. De paarden werden willekeurig gekozen, opdat de dataset zou bestaan uit 10 gekwalificeerde en 10 geëliminieerde in elke fase. In totaal werd 75% van de 80 paarden correct geclassificeerd met het systeem. Het team bepaalde ook de drempelwaarden van de gemiddelde snelheid en cardiale hersteltijd die overeenkwam met een 70% waarschijnlijkheid van uitschakeling bij een vetgate vanwege een hartslag van 65 of meer.

Hoewel verschillende studies wijzen op de risico’s van een te hoge snelheid in endurancewedstrijden, is de huidige studie de eerste die de relatie tussen de gemiddelde snelheid, cardiale hersteltijd en de kans op eliminatie aantoont. Het onderzoek kan dienen als een instrument voor de verbetering van de efficiëntie van de vetgates. De kans op eliminatie kan worden aangegeven aan de rijder en trainer en gezien worden als een waarschuwing.

Conclusie van het onderzoeksteam: ‘Wij stellen voor dat de cardiale hersteltijd bij elke vetgate moet worden gecontroleerd, om ongeschikte paarden eerder te identificeren en zo hun welzijn te verbeteren.’

Lees het hele onderzoek ‘Speed and Cardiac Recovery Variables Predict the Probability of Elimination in Equine Endurance Events’.

Horsetalk/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties