Olympia: IJsbrand Chardon verslaat Boyd Exell tijdens WB vierspannen

Olympia: IJsbrand Chardon verslaat Boyd Exell tijdens WB vierspannen

IJsbrand Chardon heeft ten overstaan van het dolenthousiaste publiek in Londen Olympia met twee foutloze omlopen de FEI Wereldbeker vierspannen op zijn naam geschreven. Chardon versloeg de tot nu toe onaantastbare Boyd Exell, die over twee omlopen op Chardon moest toegeven. Koos de Ronde eindigde na een enerverende wedstrijd op de derde plaats.

London International Horse Show- Olympia 2015
Boyd Exell

Chardon startte sterk in de eerste manche en nadat Exell er een balletje aftikte had de viervoudig Wereldkampioen ruim 4 seconden voorsprong. Exell probeerde in de tweede omloop over het verkorte parcours van Johan Jacobs de druk op De Ronde en Chardon te zetten, maar dit mislukte nadat hij er opnieuw een balletje afreed. Koos de Ronde had zijn span sterk aan het lopen, maar moest in het parcours 20 strafpunten incasseren. In de laatste wending na de finish kwamen zijn linkervoor-en achterpaard ten val. De Ronde werd van de koets getrokken en gelukkig kon parcoursbouwer Johan Jacobs het span snel tot stilstand brengen en werden blessures voorkomen. De Ronde nam met zijn vierspan gewoon deel aan de prijsuitreiking om het publiek te laten zien dat zijn vierbenige atleten in orde waren.

Wisselen in span

Het was niet het meest succesvolle weekend voor De Ronde, die de afgelopen dagen steeds paarden in zijn span wisselde om tot de juiste opstelling te komen. Ook vandaag tijdens het losrijden besloot De Ronde nog te wisselen, dit resulteerde uiteindelijk in een goed gevoel: “Ik wist dat ik als tweede starter in de eerste ronde er gewoon voor moest gaan aangezien de vijf menners die na mij kwamen ook kanshebbers waren voor de winning round. Het liep lekker en ondanks een haperingetje in een van de hindernissen was ik toch snel en foutloos.” Uiteindelijk bleek alleen Chardon een betere prestatie neer te zetten en was De Ronde zeker van een plaats in de top drie. In de winning round waarin Johan Jacobs een poort minder had opgesteld, ging De Ronde er opnieuw voor, maar kwam met 20 strafseconden uit de ring voor twee afgeworpen balletjes en het opnieuw opbouwen van een hindernis: “Het zat gewoon niet mee, maar ik ben heel blij met de zeven punten waardoor ik zeker ben van een plaats in de finale. Ik heb nog twee wedstrijden te gaan dus ik kan verschillende dingen uitproberen. Ik heb voldoende huiswerk.”

Opnieuw met reservepaard
London International Horse Show- Olympia 2015
IJsbrand Chardon

Laatste starter IJsbrand Chardon had inmiddels een voorsprong van negen seconden, maar reed zijn vierspan Lipizzaners desalniettemin strak en snel door het parcours en stelde met een foutloze omloop zijn tweede overwinning van dit seizoen zeker. De laatste keer dat Exell werd verslagen tijdens een Wereldbekerwedstrijd was afgelopen januari in Leipzig, waar Koos de Ronde de overwinning naar zich toe sleepte.
Chardon moest het in Londen doen zonder voorpaard Aladin, die bij aankomst een hoestje bleek te hebben. De ruin werd vervangen door de ervaren maar moelijker te sturen Lipizzaner Inci, die al veel vaker deel uitmaakte van Chardon’s indoor vierspan: “Inci moet groeien in de wedstrijd en hij deed het hier fantastisch. Ik heb elke dag foutloos kunnen rijden en op snelheid. Ik reed met een safe gevoel de winning round in, maar ging wel vol gas. Het is gewoon kicken om hier te winnen, de wedstrijd is zo sfeervol en het publiek is fantastisch!” Chardon won de wedstrijd in Londen Olympia eerder in 2011 en 2013.

Zowel Exell als Chardon en De Ronde zijn inmiddels zeker van een startplaats voor de finale in Bordeaux begin februari, waar de top zes van de stand na Leipzig aan de start komt.

Wereldbeker tussenstand

In de actuele wereldbeker tussenstand gaat Exell met 30 punten nog altijd aan de leiding. Chardon zit hem met 27 punten echter op de hielen, terwijl Koos de Ronde volgt met 21 punten. József Dobrovitz jr. vinden we met 13 punten op de vierde plaats, terwijl vader József Dobrovitz de vijfde plaats vult.

Klik hier voor een filmpje van de winnende rit van Chardon.

Klik hier voor uitslagen.

Klik hier voor de actuele tussenstand in de wereldbeker.

Bron: KNHS

Foto: FEI/Kit Houghton

Reacties