NK IJslandse paarden *video*

NK IJslandse paarden *video*

Archiefbeeld IJslander

Zo’n 325 IJslandse paarden en hun ruiters verzamelden zich in Oirschot voor het NK voor IJslandse paarden, van 11 tot en met 14 juli tijdens Wedstrijden Zuid.

Een breed lachende Irma Schortinghuis legde met Arthúr frá Hrísum beslag op de nationale titel in de töltproef T2, waarin de paarden ook een onderdeel met een losse teugel moeten laten zien. Haar man, de IJslandse Nederlander Sigurður Marinusson, was weer oppermachtig in de telgangonderdelen. Hij veroverde goud in de telgangproef  (PP1) met Atli frá Norður-Hvammi en in de telgangren over 250 meter (P1) met Bogga frá Aldenghoor. In de speedpass (P2), de telgangren over 100 meter met een vliegende start, won Erik Spee met Hreimur frá Barkarstöðum. Na een aantal jaren afwezigheid in de Nederlandse top maakt Pim van der Sloot met Draumur frá Kóngsbakka een grandioze rentree met goud in de vijfgangenproef (F1). In de viergangenproef (V1) klom Yoni Blom op het hoogste plateau. Zij won goud met Bjartur frá Aquadraat (foto). Ook terug van weggeweest is Monique Cox. Met haar nieuwe troef Boreas frá Breuerson behaalde ze de Nederlandse titel in de hoogste töltklasse (T1).

WK IJslandse paarden

Wedstrijden Zuid gold voor de combinaties in de hoogste klasse (de Sport A) als laatste kwalificatiemogelijkheid voor het wereldkampioenschap voor IJslandse paarden, volgende maand in Berlijn. Enkele duizenden bezoekers zagen hoe diverse nieuwe Nederlands kampioenen, onder wie de zes genoemden, een plaats in het team veroverden, dat zich op zondag aan het publiek voorstelde. Ook de Belgische ruiters, die altijd in groten getale deelnemen aan Wedstrijden Zuid, presenteerden hun WK-equipe voor de sport- en fokkerijklassen. (Tekst: Lilianne van den Brekel | foto: Jacco Suijkerbuijk)

Meer info op www.wedstrijdenzuid.nl en www.berlin2013.de

Ook ervaren hoe snel telgang gaat? Beleef het met Dieuwertje van Muyden en Þekkur frá Hólum op het NK voor IJslandse paarden 2013.

Bron: Hoefslag

Reacties