FEI onderzoekt nieuw endurance schandaal: spookraces

FEI onderzoekt nieuw endurance schandaal: spookraces

Doping, verdwenen paarden, paarden die onder verschillende namen starten, paarden met gebroken benen, oogkappen en oorproppen hadden we al gehad bij endurance races in het Midden Oosten. Nu lijkt een nieuwe ‘onvolkomenheid’ aan het licht te zijn gebracht: (geflatteerde) uitslagen van races die nooit hebben plaatsgevonden, met een zeer hoog aantal paarden dat de finish haalt. Paarden krijgen valse kwalificaties, op basis van resultaten die ze nooit behaald hebben. Het gevolg is dat paarden in langere en snellere wedstrijden aan de start worden gebracht, waarvoor zij nog niet klaar zijn. Met alle gevolgen van dien. Ook wordt door de spookraces het gemiddelde aantal goedgekeurde paarden in de in opspraak zijnde contreien opgekrikt.

De Britse paardensportjournalist Pippa Cuckson, verslaggeefster van de Telegraph, luidde al eerder de noodklok waar het endurance schandalen betreft. Zij zou het bewijs hebben gepubliceerd dat races in de Verenigde Arabische Emiraten nooit hebben plaatsgevonden, ondanks de gedetailleerde uitslagen in de FEI-database. Aanleiding was een recente niet-gehouden wedstrijd op 21 januari. Het lijkt er op dat er gegevens van voorgaande races gekopieerd zijn. Volgens de FEI zou het om een op het laatste moment ingelaste wedstrijd gaan, voor ruiters/paarden die zich nog willen kwalificeren voor de Presidents Cup. Het gaat om maar liefst twaalf wedstrijden, voor het merendeel kwalificatiewestrijden over 80 km. De FEI stelt een onderzoek in naar aanleiding van de ‘spookraces’. Het onderzoek wordt geleid door voormalige chef van Scotland Yard, Lord Stevens.

Mochten de races inderdaad verzonnen zijn, dan is dat een groot sportschandaal. Niet alleen voor de paardensport, maar voor alle sporten. Daarom zal het een nieuwe imagoschok betekenen voor de paardensport in het algemeen en voor de endurancesport in het bijzonder.

Telegraph/Hoefslag

Foto: Lotty van Hulst/Sanoma

 

Reacties