Nederlandse paarden fit voor EK

Nederlandse paarden fit voor EK

Net als overal gaat ook aan het EK Eventing, dat morgen in de Zweedse havenstad Malmö begint, een veterinaire keuring vooraf. De vijf Nederlandse paarden doorstonden deze inspectie met glans. Bondscoach Martin Lips heeft een beroep gedaan op zijn drie Olympische ruiters, Elaine Pen, Tim Lips en Andrew Heffernan. Pen en Heffernan zadelen de paarden waarmee ze ook in Londen aan de start verschenen. Lips start de 16-jarige schimmel Keyflow. Daarnaast heeft de bondscoach zijn oog laten vallen op Althea Bleekman, die met haar 21 jaren ook de jongste deelnemer is.

Als eerste draafde de Keyflow van Tim Lips voor de jury op en neer, gevolgd door Millthyme Corolla van Philip Heffernan (Cheschire Eng.). Jan van Beek , die als individuele ruiter in dit kampioenschap van start gaat met Rinus, werd als derde Nederlandse combinatie tot het EK toegelaten. Elaine Pen stelde van de Nederlanders als vierde haar paard Vira voor aan de jury en Althea Bleekman sloot de rij met Ziomf.

De 16-jarige volbloed Keyflow is in Nieuw Zeeland gefokt en heeft Colonel Collins als vader en komt uit een moeder die Alicante als vader heeft. De 10-jarige merrie Millthyme Corolla is een dochter van Millthyme Cappuccino en moeders vader is Dallas VII. De overige drie paarden zijn KWPN geregistreerd. Ook Vira van Elaine Pen is een merrie. Zij is elf en haar vader is de top dressuurpaarden vererver Jazz. De moeder van Vira is de merrie Option G en zij heeft Whinny Jackson als vader. Ziomf van Althea Bleekman is een negenjarige merrie die Guidam als vader heeft en moeder Liomf is een dochter van Goodtimes. Ziomf is gefokt door de organisator van de eventingwedstrijd in Varsseveld, Johan Venderbosch. Rinus van Jan van Beek is 15 jaar en heeft de Westfaalse hengst Frühlingshaft als vader, terwijl Zeres de vader is van de moeder van Rinus.

Zowel Andrew Heffernan als Althea Bleekman wonen in Groot-Brittannië, maar beiden hebben de Nederlandse nationaliteit. De moeder van Andrew is een Nederlandse die met een Brit trouwde, terwijl de Nederlandse vader van Althea met een Britse vrouw trouwde, Clarissa Strachan, die zelf terug kan kijken op een uitermate succesvolle carrière  in deze tak van de hippische sport. Zo maakte zij onder andere in 1977 deel uit van het Britse team dat goud won op het EK in Burghley en twee jaar later zilver op het EK in Luhmühlen. Althea Bleekman is lid van het Rabo Talententeam 2013 en zowel Elaine Pen als Tim Lips zijn voormalige Rabo Talenten van het Jaar.

Aan het EK nemen 61 ruiters deel. Dat had er één meer kunnen zijn, maar het paard Diesel van de Brit Tom McEwen kreeg tijdens de veterinaire keuring niet het groene licht. Naast Nederland komen nog negen landenteams aan de start. Andrew Heffernan start morgenochtend voor Nederland als eerste om 10.34 uur, terwijl Elaine Pen morgenmiddag van start gaat om 15.02 uur. Op vrijdagochtend rijdt Althea Bleekman om 11.30 uur en Jan van Beek rijdt om 14.30 uur de dressuurring binnen. Als laatste start voor Nederland Tim Lips op vrijdagmiddag om 15.58 uur.

Hoefslag/KNHS

Foto: Remco Veurink

Reacties