Military Boekelo: Nederland na de cross op tweede plaats

Military Boekelo: Nederland na de cross op tweede plaats

Wat een spannend slot van de military vandaag bij de cross! De Amerikaanse Lauren Kieffer wist met Meadowbrook’s Scarlett met 10.56 de Duitse Stephanie Böhe met Haytom (10.33) niet van de eerste plek af te houden. De derde plaats was voor de Duitser Andreas Dibowski (10.49).

Morgen staat het onderdeel springen op het programma en zullen we weten of Nederland uiteindelijk zal eindigen binnen de top 5.

Martin Lips is tevreden omdat zijn doelstelling om bij de eerste vijf te eindigen is gehaald. Ook over de debutanten is hij positief. ‘We hebben toch een mooie stap voorwaarts gemaakt.’

Een zeer succesvolle dag voor de Nederlandse equipe vandaag. De deelnemers klommen na de cross van een zevende naar een tweede plaats.

We wachten nog op de uitslag van de 2 spannende laatste ritten.

Jammer voor Jordy Wilke die ten val kwam maar die inmiddels heeft laten weten dat het goed met hem gaat.

15.44: Elaine Pen met Dostojewski is van start gegaan. Gaat goed over de hindernis 7 die al voor meerdere deelnemers voor problemen zorgde. Ze gaat de tijd niet redden maar eindigt na een geweldige ronde. ‘Ik ben heel blij, dik tevreden’ aldus Pen.

De zesde nulronde van de dag voor de Noor Hans Bauer met een mooie tijd van 10.45.

Sir Mark Todd rijdt gecontroleerd maar iets minder snel in 11.01.

Nog maar enkele combinaties te gaan voor de Nations Cup en deze laatste combinaties zouden nog de leiding kunnen overnemen.

De Britse Isabelle Taylor reed een hele snelle ronde in 10.33 en is hiermee de vijfde combinatie die binnen de tijd blijft.

De Brit Oliver Townend besluit te stoppen met zijn King Joules nadat het paard weigerde om het water in te gaan en vormt nu geen gevaar meer voor het eindklassement.

Alice Naber-Lozeman is nu met 3 paarden foutloos! Ook met Coral Estate reed ze een foutloze ronde in 11.09. Het kijkerige paard was slechts 40 seconden buiten de tijd en ze staan nu op 60.50 punten

Zit het venijn in de staart van deze military? Alice Naber-Lozeman nu met nummer 77 voor de derde keer in het parcours.

14.45 Een lelijke tegenvaller voor Tim Lips met zijn tweede paard Brent. Hij kwam uit het ritme voor hindernis 23A en kon niet springen. Ze vielen over de hindernis heen. Het lijkt erop dat het verder meevalt met zowel ruiter als paard.

Nederland staat op dit moment op een tweede plaats na Groot Brittanië. Nieuw Zeeland op een derde en Duitsland op een voorlopig vierde plaats.

De Duitser Andreas Dibowski, ook wel ‘Dibo’ genoemd, reed als vierde een foutloze ronde van 10.49 met 1 seconde tijdsoverschrijding met Butts Avedon. Het wordt spannend voor de einduitslag. Hij gaat op dit moment aan de leiding.

14.04
Theo van de Vendel met Zindane reden een knap, foutloos en snel rondje. Het gaat goed met de Nederlandse combinaties!

13.06 uur
Ook Jeanette Chardon met Vienna is over de finish. Met weigeringen op hindernis 7c en 11 is haar totaal 133.70

Jordy Wilken is overgebracht naar het ziekenhuis omdat hij buiten bewustzijn is geweest. Het lijkt erop dat hij een hersenschudding heeft omdat hij zich niets van de val kon herinneren. Het paard lijkt op een schram na in orde te zijn.

13.00 uur Alice Naber-Lozeman is in bloedvorm. Ook met de Roven xx-nakomeling ACSI Zamzam reed ze foutloos. Haar tijdsoverschrijding bedroeg slechts twee seconden, waardoor ze nu op 57.90 staat.

Vijf van de zes gestarte Nederlanders hebben goed gepresteerd in de cross. Helaas kwam Jordy Wilken ten val met Burry Spirit op hindernis 20, met nog zeven hindernissen te gaan.

12.45 uurGeweldige prestatie van Renske Kroeze met Jane Z, die hier voor het eerst meedoet in Boekelo. Met slechts 16 seconden over de tijd kwam ze over de eindstreep. Ze mocht 6.40 strafpunten aan haar dressuurscore toevoegen. De dressuurproef verliep niet vlekkeloos, omdat Jane erg gespannen was geraakt nadat ineens de geluidsinstallatie vol aangezet werd. Met de cross kan ze in elk geval super tevreden zijn!

Dertig combinaties zijn inmiddels goed gefinisht. Negen combinaties zijn uitgesloten of gaven op. Oliver Townend gaat aan de leiding met Cooley SRS met 47,60 strafpunten, vóór Padraig McCarthy met de in ons land geboren Bernadette Utopia (v. Colandro) met 50,60. Met 52.00 staat Sam Griffiths (Australië) derde met Beaurepaire Nemo. Alice Naber-Lozeman bevindt zich op dit moment op een vierde positie met Coral Estate Harry Belafonte (v. Heraldik xx) met 53,90.

12.15 uur
Tim Lips reed een super cross met Keyflow, die hier zijn laatste wedstrijd beleeft. Met de fanatieke Nieuwzeelandse volbloed nam hij een paar keer het alternatief om de controle te houden en daardoor liep hij 11.20 strafpunten op. De voorlopige stand van Tim Lips/Keyflow is nu 68.90.

Tim Lips: ‘Keyflow is wat een clown; hij hield me een beetje voor de gek in het begin. Ik wilde hem niet moe jagen, daardoor begon ik voorzichtig. Maar aan het eind had hij nog zoveel over! Daar ben ik gewoon heel blij mee. Bedankt Peter en Marjan Eck. Ik krijg er gewoon kippenvel van dat hij zo’n goed crosspaard is. Een mooier afscheid dan hier tijdens Boekelo kan ik niet wensen voor Keyflow!’

10.35 uur
Foutloze rit voor Alice Naber-Lozeman met Coral Estate Harry Belafonte! En ze is ook de eerste combinatie die binnen de tijd finisht. ‘Ja, het was super!’, aldus een trotse Alice. ‘Ik heb niet eens overal de snelste route genomen, maar hij is zo vlot dat dat dus kon. Twee jaar geleden ging het hier ook goed met hem, maar was ik wel ruim buiten de tijd. Nu is hij sterker en heeft hij meer ervaring, dus ik heb een tandje hoger gereden. Ik rijd Harry nu al zo lang, en inmiddels kennen we elkaar door en door. Als we nu samen het spelletje nog niet zouden kennen…!’

10.15 uur
De eerste combinatie is binnen: Oliver Townend (GBR) reed een mooie foutloze cross in 10.56 seconden; zes seconden buiten de tijd. Hij kwam geen enkele keer in de problemen en Cooley SRS trok er mooi aan. Een mooie uitgangspositie; hij voegt maar enkele strafpunten toe aan zijn goede dressuurscore van 45.20.

Duizenden toeschouwers komen vandaag naar Boekelo om de cross country bij te wonen, het meest spectaculaire onderdeel van Military Boekelo-Enschede. Om tien uur vertrekt Oliver Townend voor Groot-Brittannië als eerste uit de startbox met Cooley SRS. De eerste drie combinaties starten om de acht minuten; daarna wordt om de vier minuten het startsein gegeven. De optimale tijd is 10 minuten en 50 seconden. In totaal gaan 92 ruiters van start.

Uitslagen

Via de livestream op www.military-boekelo.nl kijk je mee naar de uitzending van TV Oost. De live uitslagen zijn te volgen via www.rechenstelle.de; op hoefslag.nl houden we je regelmatig op de hoogte van de prestaties van de Nederlandse deelnemers.

Foto: Paul van Oers

Vergelijkbare artikelen

Reacties